Η σημερινή συνταγή είναι μια πολύ διαφορετική συνταγή για brownies. Για όσους έχουν παίξει λίγο με την ιδέα του του βίγκαν, τα brownies από γλυκοπατάτα δεν είναι κάτι ξένο! Για τους υπολοιπους όμως σίγουρα ακούγεται περίεργο.

Μου πήρε δύο δοκιμές για να τα πετύχω και μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι αυτό το γλυκό ΔΕΝ έχει γεύση όπως τα αυθεντικά brownies. Ίσως να είναι και καλύτερο!

Είναι αρκετά βελούδινο και ζουμερό, super σοκολατένιο και αφήνει μια αίσθηση «υγιεινού» στον ουρανίσκο.

Αξίζει να το δοκιμάσεις ακόμα και αν δεν είσαι vegan, μόνο και μόνο για να δεις τι μπορείς να φτιάξεις με τα πιο υγιεινά υλικά!

Υλικά

Για το brownies
500 γρ γλυκοπατάτες (περίπου 2 γλυκοπατάτες μέτριου μεγέθους)
100 g μαύρη σοκολάτα (χωρίς γάλα)
150 g ζάχαρη καρύδας (ή κανονική ζάχαρη, αν δυσκολεύεσαι πολύ να βρεις ζάχαρη καρύδας)
6 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι αν δεν είσαι vegan)
100 g αμύγδαλο φιλέ, αλεσμένο σαν αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
1 πρέζα αλάτι
100g βρώμη, αλεσμένη σαν αλεύρι
6 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο κακάο

Για το γλάσο
200 ml κρέμα καρύδας
200 g μαύρη σοκολάτα


Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (στον αέρα) και ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες.
2. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε χοντρά κομμάτια και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά
3. Όταν μαλακώσουν εντελώς και αρχίσουν να διαλύονται τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ.
4. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την χτυπάμε στο μπλέντερ με τις γλυκοπατάτες.
5. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα γλυκοπατάτες-σοκολάτα.Ανακατεύουμε καλά.
6. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά.
7. Βγάζουμε το γλυκό από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά – αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνο για να δέσει.
8. Ενώ ψήνουμε το brownies, φτιάχνουμε το γλάσο λιώνοντας μαζί τα δύο υλικά.
9. Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για να δέσει για 15 λεπτά.
10. Βγάζουμε το γλυκό από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν βάλουμε από πάνω το γλάσο. Αν δεν περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το γλάσο θα λιώσει.
11. Απλώνουμε το γλάσο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Έλα να με βρεις στο Instagram! Έχουμε πολλές ιδέες και συνταγές να μοιραστούμε. wink