Κλασικό και αγαπημένο πιάτο από την “Ινγκλετέρα”, αλλά και της όποιας γωνιάς Βρετανικής επιρροής του κόσμου, την Ιρλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλίας, την Ν. Ζηλανδία, όπως και την Αμερική και όχι μόνο.
Έτσι όπως έγινε ο ντουνιάς μια γειτονιά, είναι πιάτο που έγινε αγαπημένο παντού, αφού είναι μια βολική, γρήγορη και νόστιμη λύση που διευκολύνει την καθημερινότητα.
Με τα άπειρα μαγειρικά sites που υπάρχουν και τις αναρίθμητες εκπομπές της tv με αντίστοιχο αντικείμενο, διατροφικές συνήθειες, γούστα και φαγητά από άλλες χώρες, έφθασαν να γίνουν και δικές μας συνήθειες και αγαπημένα πιάτα.
Έχει πλέον η πίτσα πατρίδα; Ιταλική καταγωγή μεν, αγαπημένη και πανταχού παρούσα σ’ όλες τις γωνιές της γης δε!
Υλικά
4-5 μέτριες πατάτες
100 γρ. γάλα
40 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
μουστάρδα με σιναπόσπορο (όση θέλεις)
αλάτι- πιπέρι
6-8 λουκάνικα
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
1-2 κ.σ. αλεύρι
40 γρ. βούτυρο ή 4-5 κ.σ. σπορέλαιο
αλάτι- πιπέρι
1 τεμ. συμπυκνωμένο χυμό αραιωμένο σε 500 ml ζεστό νερό
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια. Τις βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να τρυπιούνται με πιρούνι εύκολα.
2. Βάζουμε σε ένα μπωλ τις βρασμένες πατάτες, το βούτυρο, το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, 1-2 κουταλιές μουστάρδα ολικής, αλάτι, πιπέρι. Με το εργαλείο του πουρέ σπάμε τις πατάτες, τόσο όσο να έχουμε την υφή που θέλουμε. Από χοντροσπασμένο χωριάτικο πουρέ, έως λείο και βελούδινο με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο ή 2 κ.σ. σπορέλαιο και βάζουμε μέσα τα λουκάνικα. Τα μαγειρεύουμε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν το χρώμα που μας αρέσει. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά.
4. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο ή σπορέλαιο, το κομμένο σε φέτες κρεμμύδι, την μαύρη ζάχαρη και σε μέτρια δυνατή φωτιά μαγειρεύουμε, ξύνοντας με τη κουτάλα τον πάτο να ξεκολλήσει η νοστιμιά από τα λουκάνικα που έχει κολλήσει και μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν τα κρεμμύδια.
5. Κοσκινίζουμε όσο από το αλεύρι χρειαστεί και προσθέτουμε το ζωμό λίγο-λίγο ανακατεύοντας και μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Λίγο πριν την κατευάσουμε από την φωτιά βάζουμε τα λουκάνικα μέσα για να δέσουν οι γεύσεις.
6. Σερβίρουμε σε μερίδες με τον πουρέ από κάτω, δυό λουκάνικα από πάνω και αρκετή ποσότητα σάλτας από πάνω. Ένα κόκκινο ξηρό κρασί του πάει, αλλά και του μπυράκια δεν του χαλάς την καρδιά.
Tips
1. Στην σάλτσα τα κρεμμύδια δεν είναι υποχρεωτικά. Μπορείς να κάνεις σάλτσα με τη βοήθεια ζωμού χωρίς να τα χρησιμοποιήσεις.
2. Επίσης τα λουκάνικα μπορεί να είναι χοιρινά, μοσχαρίσια, γαλοπούλας ή ότι άλλα λουκάνικα σου αρέσουν, αφού υπάρχουν και από αγριογούρουνο, κοτόπουλο και ελάφι!
Υ.Γ: Bangers σημαίνει οβίδες. Αυτή η ονομασία για τα λουκάνικα έχει μια ιστορία πίσω της. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε έλλειψη κρέατος. Τα λουκάνικα αναγκαστικά περιείχαν και άλλα πρόσθετα υλικά και αρκετή υγρασία, με αποτέλεσμα στο μαγείρεμα να σκάνε. Επειδή το σχήμα τους έμοιαζε με οβίδες και έσκαγαν τα ονόμασαν Bangers