Αν δεν το διάβασες ήδη, αν δεν το άκουσες από κάποιον, αν δεν το πήρες… μυρωδιά, η φήμη ήδη έχει “βρωμίσει” (see what i did there?), το Nolan ετοιμάζεται να φέρει στην Αθήνα, στην θέση του λατρεμένου μας ελληνογιαπωνέζου, του Σωτήρη Κοντιζά, τον David “φάκινγκ κρέιζι ράμεν φαν” Chang. Χωρίς φόβο αλλά γεμάτος πάθος λοιπόν, μπορώ να σας πω, ότι ΕΧΩ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙ.

Για να το θέσουμε απλά: γουστάρω τον David Chang. Όχι απλώς μου αρέσει το φαγητό του, όχι απλά με ιντριγκάρουν οι εκπομπές του — τον γουστάρω και θα ήθελα να κάνουμε παρέα και να μου γνωρίζει ανθρώπους του, συνταγές και γειτονιές. Ο τύπος έχει έναν αέρα απόλυτης αλητείας, που σε κάνει να νιώθεις ότι το φαγητό είναι ένας τρόπος να τα βάλεις με την ίδια τη ζωή, και όχι απλά να χορτάσεις. Με άλλα λόγια, ο Chang είναι αυτός που σε πείθει ότι η μαγειρική δεν είναι για τους καθωσπρέπει, ούτε για τα καλοσιδερωμένα σακάκια που γουστάρουν να παπαγαλίζουν συνταγές. Όχι. Είναι για τύπους σαν αυτόν, που δεν φοβούνται να βγάλουν γεύσεις με χαρακτήρα, να αποτύχουν, να κάνουν λάθη, αλλά να σηκώνονται ξανά πιο δυνατοί.

Τον λάτρευε πρώτα απ’ όλα κι ο εξωφρενικός εκείνος “αλήτης”, ο “προφήτης” των ταξιδιωτικών gourmet εκπομπών και των βιωματικών βιβλίων που μας άνοιξαν τα μάτια σε κόσμους που μας έμοιαζαν αδιάφοροι και βαρετοί μέχρι να μας μιλήσει εκείνος, έτσι, γι’ αυτούς, ο Antony Bourdain.

Οπότε, το να έρθει στην Αθήνα; Ε, λοιπόν, ανυπομονώ. Ανυπομονώ, γιατί ξέρω ότι θα φέρει μαζί του όχι μόνο την τρέλα του αλλά και κάτι που λείπει από την ελληνική γαστρονομική σκηνή — το θράσος. Και εδώ είναι οι 10 λόγοι που πραγματικά πεθαίνω να τον δω να τα κάνει όλα άνω-κάτω:

1. Γιατί ο David Chang δεν παίζει με τα κλισέ

Αν ξέρεις τον Chang, ξέρεις ότι δεν είναι από αυτούς που παίζουν εκ του ασφαλούς. Η κουζίνα του είναι ό,τι πιο μακριά από τα αποστειρωμένα πιάτα με τις fancy παρουσίες και τις λεπτεπίλεπτες συνταγές. Αυτός ο τύπος παίρνει την κορεάτικη κουζίνα και την κάνει κομμάτια. Κολλάει κομμάτια fusion, τα ανακατεύει με αμερικάνικες καταβολές, και σου σερβίρει κάτι που απλά γαμ…. Η άφιξή του στην Αθήνα σημαίνει ότι θα δούμε κάτι πρωτόγνωρο, μια κουζίνα που δεν καταλαβαίνει από «πρέπει» και «δεν πρέπει».

2. Δεν φοβάται να πει “ναι” στα λάθη

Και εδώ είναι που γίνεται το ενδιαφέρον. Ο Chang δεν κρύβει τα λάθη του. Είναι αυτός που ομολογεί τις αποτυχίες του ανοιχτά, και μάλιστα δεν φοβάται να τα διαλύσει όλα και να τα ξαναχτίσει από την αρχή. Αυτή η στάση είναι ακριβώς ό,τι γουστάρω σε έναν άνθρωπο που φτιάχνει φαγητό. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι σεφ έχουν έναν αέρα υπεροψίας — ο Chang σου λέει «έκανα μαλακία και έμαθα από αυτήν».

3. Η κουζίνα του είναι παντού και πουθενά

Ξεκίνησε από τη μοντέρνα κορεάτικη κουζίνα, αλλά ποιος μπορεί να τον κατηγοριοποιήσει σήμερα; Ο David Chang είναι αλήθεια ότι έχει βάλει το χέρι του σε διάφορες κουζίνες και πολιτισμούς, χωρίς όμως να τους σέβεται με τον τυπικό, «ευλαβικό» τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι μια κουζίνα που φέρνει την παράδοση στα γόνατά της και την ξεσκίζει για να φέρει κάτι εντελώς νέο. Όπως και στην Αθήνα, αν καταφέρει να φέρει τον «αέρα» της Κορέας μαζί με την πολυπολιτισμικότητα του φαγητού του, είμαστε έτοιμοι για μια μαγειρική εμπειρία που θα σπάσει τα κοντέρ.

4. Ο Chang είναι ο σεφ που αγαπάς να μισείς

Είναι λίγο σκληρός, λίγο απότομος, και ταυτόχρονα ξέρεις ότι τα λέει όπως τα νιώθει. Δεν κρύβεται πίσω από καλοσυνάτα χαμόγελα, δεν είναι από τους τύπους που θα χαϊδέψουν αυτιά. Και αυτό γουστάρω. Ο David Chang είναι το είδος του σεφ που σου λέει τα πράγματα στα ίσια — και το ίδιο θα κάνει και με το φαγητό του. Όταν έρθει εδώ, θα δούμε γεύσεις και πιάτα που δεν είναι σχεδιασμένα για να σου αρέσουν απαραίτητα, αλλά για να σου προκαλέσουν σκέψεις. Και αυτό είναι που χρειάζεται η Αθήνα.

5. Το Nolan γίνεται ο καμβάς για την τέχνη του

Το Nolan, με την αστική του ατμόσφαιρα και το φιλικό προς τον πειραματισμό κλίμα του, είναι το τέλειο μέρος για τον Chang να κάνει τα δικά του. Όσο και να αγαπήσαμε την παρουσία του Κοντιζά, η αλήθεια είναι ότι ο David Chang θα φέρει κάτι διαφορετικό. Ένα μείγμα αλητείας και δημιουργικότητας που θα κάνει το Nolan την απόλυτη γαστρονομική τρέλα της πόλης.

6. Ο τύπος είναι ένας ζωντανός θρύλος της κουζίνας

Με δύο αστέρια Michelin και ένα σωρό επιτυχημένα εστιατόρια στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ο Chang δεν έχει τίποτα να αποδείξει. Το ενδιαφέρον είναι ότι έρχεται στην Ευρώπη, και μάλιστα στην Αθήνα, σε μια φάση που θα μπορούσε απλά να καθίσει αναπαυτικά στην κορυφή. Όμως, αυτός ο τύπος προφανώς δεν κάθεται. Έρχεται εδώ για να δείξει ότι μπορεί ακόμα να προκαλέσει και να δημιουργήσει.

7. Θα αναβαθμίσει την έννοια του street food

Αν υπάρχει κάτι που έκανε σωστά ο Chang, είναι να πάρει το street food και να το βάλει σε ένα πιάτο που σου σπάει το κεφάλι. Από τα απλά noodles μέχρι τα pork buns, ξέρει να φτιάχνει φαγητό που θυμίζει το street food των πόλεων αλλά με την πολυπλοκότητα και την ένταση που αξίζει ένα καλό εστιατόριο. Ποιος ξέρει τι θα δούμε στο Nolan; Ίσως μια νέα εκδοχή του street food της Αθήνας, που θα σερβίρεται με τα guts του Chang.

David Chang Nolan Αθήνα

8. Στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς και το τοπικό στοιχείο

Ο Chang, παρά τη «χοντροκομμένη» εικόνα του, είναι ένας τύπος που εκτιμά τη συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς. Το Nolan και οι ελληνικές πρώτες ύλες θα δώσουν στον Chang την ευκαιρία να παίξει με ελληνικά προϊόντα και να φέρει κάτι φρέσκο. Και το καλύτερο; Δεν θα το κάνει με τον τουριστικό, «γραφικό» τρόπο που έχουμε συνηθίσει. Θα μας δείξει τι σημαίνει να μαγειρεύεις τοπικά με το δικό του άγριο στυλ.

9. Τα ντοκιμαντέρ του είναι εκπαιδευτικά… και τέρμα cool

Αν δεν έχεις δει το «Ugly Delicious» ή το «The Mind of a Chef», κάνε στον εαυτό σου μια χάρη και βάλε τα αμέσως. Ο Chang δεν είναι απλά ένας σεφ, είναι ένας τύπος που χρησιμοποιεί το φαγητό για να μιλήσει για τη ζωή, τις κοινωνίες και τα όρια. Έχει άποψη, έχει στάση ζωής, και τα φέρνει όλα στο τραπέζι. Το να τον έχουμε στην Αθήνα, είναι σαν να έχουμε ζωντανό ένα από τα επεισόδιά του.

10. Γιατί η Αθήνα χρειάζεται μια γαστρονομική επανάσταση

Η αλήθεια είναι ότι, όσο και να έχουμε δει ανανέωση στη σκηνή μας, κάτι λείπει. Ο Chang μπορεί να είναι το κομμάτι που θα κλειδώσει όλη την αθηναϊκή τρέλα μαζί με τη διεθνή του μαγειρική τρέλα. Έχουμε ανάγκη από κάποιον που δεν φοβάται να κάνει βουτιά στα βαθιά, να ανακατέψει παραδόσεις και να φέρει τα πάνω-κάτω.

Όταν λοιπόν ο David Chang κάνει το ντεμπούτο του στην Αθήνα, θα είναι κάτι περισσότερο από μια άφιξη σεφ. Θα είναι ένα κάλεσμα σε όλους μας να βάλουμε στην άκρη τους κανόνες και να δοκιμάσουμε κάτι αληθινά τολμηρό. Και το γουστάρω αυτό όσο τίποτα.