Όσο πιο βίντατζ τα καταστήματα, όσο πιο μπαρουτοκαπνισμένος ο εξοπλισμός, όσο πιο μεγάλος σε ηλικία ο «μάστορας» τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Τουλάχιστον για εμένα, αυτά είναι κάποια από τα κριτήρια για να μπω και να δοκιμάσω χωρίς να θεωρώ πως ρισκάρω.

Αυτοί οι πέντε φούρνοι τους οποίους σας παρουσιάζω παρακάτω έχουν περάσει κάθε τεστ και όχι μόνο από εμένα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου έχουν δοκιμάσει και επιδοκιμάσει τα παρασκευάσματά τους! Γνωρίστε τα…

Ζαχαροπλαστείο Μικές

Οι ιστορίες για τα παρασκευάσματα του Μικέ κυκλοφορούν όπως και οι τυρόπιτές του: από στόμα σε στόμα. Λέγεται πως πολιτικός πρώτης γραμμής έφτανε στο πολιτικό του γραφείο με δύο τεράστιες σακούλες γεμάτες με τυρόπιτες κάθε πρωί.

Οι πιο ιστορικοί φούρνοι της Αθήνας

Η χειροποίητη σφολιάτα ξεχωρίζει, η φέτα λιώνει αρμονικά στο στόμα κάνοντας την εμπειρία μοναδική. Φεύγοντας, αν νιώσεις μια ελαφριά υπογλυκαιμία, μπορείς να πάρεις μαζί σου μια κλασική σοκολατίνα.

Δ. Σούτσου 9 και Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα
Καλλιγά 31, Φιλοθέη

Μπουγατσατζήδικο Μακεδονικόν

Ίσως το παλαιότερο μπουγατσατζήδικο του κέντρου της Αθήνας. Τα αδέρφια Παγωνίδη κατέβηκαν στην Αθήνα για να φτιάξουν ένα μαγαζί που έμελλε να μείνει απαράλλαχτο για μισό αιώνα.

Η μπουγάτσα κρέμα και η μπουγάτσα τυρί κουβαλάει μαζί της ένα άρωμα Θεσσαλονίκης. Πολλοί προτιμούν την κιμαδόπιτα, αλλά εγώ είμαι σφοδρά ερωτευμένος με την κασερόπιτά του.

Το μαγαζί πηγαίνει από γενιά σε γενιά και τώρα το «τρέχει» ο Νίκος Παγωνίδης, υπό την υψηλή επιστασία του πατέρα, εγγυητή της κλασικής ποιότητας που το έκανε πασίγνωστο!
Σόλωνος 73 και Ιπποκράτους

Πολίτικος Φούρνος Σταυρόπουλου

Από το Καράκιοϊ στα Εξάρχεια. Ο Λάζαρος Σταυρόπουλος άνοιξε τον φούρνο του το 1969 για να δώσει μια εσάνς των μυρωδιών που αναδίδονταν στην Πόλη της δεκαετιών του 1930, 1940 και 1950.

Οι πολιτικές συνταγές είναι φυσικά οι πρωταγωνίστριες και τα παρασκευάσματα που πρωταγωνιστούν στα ράφια του μαγαζιού μοιάζουν πλέον εξωτικά. Τσατάλια και σεκέρ παρέ, ατσμά, κίφελ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ως φίλος της σφολιάτας δοκίμασα επίσης την τυρόπιτα Φλωρίνης και αυτή με τα τέσσερα τυριά. Μια επίσκεψη θα σας πείσει, αλλά δεν θα είναι και η μοναδική.

Γαμβέττα 4, Αθήνα

Φούρνος Μαμ

Κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, πάντοτε θα συναντήσεις κόσμο που θα περιμένει με το χέρι απλωμένο μια πίτα από τον φούρνο Μαμ. Οι πιο παλιοί Αθηναίοι γνωρίζουν πως το πρώτο Μαμ, το αυθεντικό, βρίσκεται στην Πεσμαζόγλου από το 1962.

Πέρα από τις γευστικές τυρόπιτες και κασερόπιτες, οι τιμές στα Μαμ είναι άλλο ένα ατού του παραδοσιακού φούρνου.

Πεσμαζόγλου 3, Αθήνα
Πανεπιστημίου 34 και Ιπποκράτους, Αθήνα