Θυμάσαι που όταν ήμασταν μικροί μετράγαμε κάθε καλοκαίρι πόσα παγωτά και πόσα μπάνια κάναμε; Ε, τώρα που μεγαλώσαμε ζυγίζουμε τα πράγματα αλλιώς. Με την ποιότητα παρά την ποσότητα. Και το καλό το παγωτό είναι πολύ σπουδαίο πράγμα…

Ναι, σε ακούμε νοερά να λες πως δεν υπάρχει κακό ice cream. Υπό μία έννοια θα συμφωνήσουμε. Αλλά σε μια πιο μακροσκοπική ματιά, αυτό δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχουν και μαγαζιά που πάνε το όλο θέμα στο… άλλο επίπεδο.

Πάμε να δούμε 5 spots στην Αθήνα που σε περιμένουν τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα παγωτά. Κι όμως είμαι ακόμη εδώ, και αυτό το καλοκαίρι…

παγωτά Αθήνα

5 μέρη στην Αθήνα που τα παγωτά είναι… εξωγήινα καλά

Le Greche

Ιταλική τεχνογνωσία με ελληνική ψυχή. Πώς να πάει λάθος; Ε, δεν πάει. Κάθε άλλο. Εδώ σε περιμένει το αυθεντικό gelato και όλα είναι στο «καλύτερα δεν γίνεται».

Η Εύη Παπαδόπουλου έχει υπογράψει ένα από τα μεγαλύτερα success story της πόλης, δείχνοντας πως όταν παντρεύεις γνώση, τέχνη και μεράκι κάνεις πολύ σπουδαία πράγματα.

Λέει ένα μεγάλο «όχι» στις έτοιμες βάσεις παγωτού και στις εμπορικές τυποποιημένες γεύσεις. Σε οτιδήποτε συνθετικό, χρώματα και αρώματα, στις μαργαρίνες και στην απομίμηση σοκολάτας. Η αισθητική και η ποιότητα βγαίνουν μπροστά.

Από γεύσεις σε περιμένουν οι κλασικές αγαπημένες, αλλά και εποχικές – επίσης αγαπημένες. Θες μια… γεύση; Ιδού: Σοκολάτα με ρούμι και δαμάσκηνα, Σοκολάτα με πορτοκάλια Λακωνίας, Μασκαρπόνε με καραμελωμένα σύκα Κορινθίας, Pavlova, δροσιστικά σορμπέ…

Μητροπόλεως 16, Αθήνα / Συγγρού 16, Ακρόπολη / Λυκούργου 2-10, Νέο Ψυχικό/ Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή

Κόκκιον

Μικρό σε μέγεθος ως χώρος αλλά θαυματουργό σε όλα του τα άλλα. Με φαντασία, με ασίγαστη δημιουργικότητα και την αυστηρά διαλεγμένη πρώτη ύλη να κάνει τη διαφορά.

Πάμε σε… τίτλους, για ορισμένα απο τα epic της επιχείρησης: Καϊμάκι. Σοκολάτα με πορτοκάλι και πιπέρι. Λευκή σοκολάτα με κομμάτια φράουλας. Σορμπέ μανταρίνι και τζίνζερ και σορμπέ βερίκοκο, ροδάκινο και δενδρολίβανο.

Και last but not least ένας συνδυασμός τόσο «έξω από το κουτί» που αν μας ρωτάς, θα ‘ναι το πρώτο που θα ψάξουμε όταν με το καλό πάμε (σύντομα, πολύ σύντομα): Ωμό αμύγδαλο και φασόλι Τόνκα – ουάου!

Πρωτογένους 2, Ψυρρή

Oggi

Παγωτά είναι αυτά ή… έργα τέχνης; Γνήσιο, χειροποίητο gelato και ένα χαμόγελο ευτυχίας είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου – γίνεσαι πάλι παιδί.

Βελούδινη υφή, ανάλαφρη γεύση, μακριά από τεχνητά βοηθήματα, μακριά από «ετοιματζίδικα». Υπάρχουν πολλοί που πάνε τρέχοντας για το τιραμισού του και το φιστίκι του, γενικώς υπάρχουν πολλοί που έρχονται και ξαναέρχονται. Σε τραβάει σαν μαγνήτης…

Βουλής 17, Σύνταγμα

Django

Ένα όνομα – σταθμός όταν η συζήτηση πάει στο topic «παγωτά στην Αθήνα». Εδώ γίνεται κάτι που προσομοιάζει σε τέχνη. Από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Είναι η διαδικασία, είναι η απαράμιλλη τεχνογνωσία.

Η ιστορία ξεκίνησε από τη Σύρο, ήταν μεμιάς απολύτως πετυχημένη και το 2021 ήρθε και το άλμα στην πρωτεύουσα. Κι αυτό ήταν το σωστό.

Η υφή του παγωτού στο Django είναι ολότελα διαφορετική από οτιδήποτε άλλο έχεις δοκιμάσει. Καθημερινά επίσης βγαίνουν 16 γεύσεις. Ποτέ περισσότερες ποτέ λιγότερες. Είναι θέμα ισορροπίας για να προκύπτει το βέλτιστο, για να είναι όλα πάντα φρέσκα (αφού εξαφανίζονται σχεδόν όλα καθημερινά από τους πελάτες, Έλληνες και ξένους, που κάνουν ουρές).

Το φιστίκι είναι το διαχρονικό best seller ενώ η σοκολάτα των Αζτέκων με το καϊμάκι θα… στοιχειώσει τα όνειρά σου.

Βεΐκου 15, Κουκάκι

Μαραμπού

Από τα παγωτά που σου μένουν για πάντα στο μυαλό, στην καρδιά. Αγνό, φυσικό, όπως αυτό που τρώγαμε όταν ήμασταν μικρά (και τα μετράγαμε ένα – ένα, το παμε, το ξαναλέμε…).

Ένα υπέροχο, συνοικιακό κατάστημα που δουλεύεται με αγάπη, φροντίδα στην πρώτη ύλη και μια δημιουργική πνοή που δεν μπορείς παρά να χειροκροτήσεις.

Καθημερινά βγαίνουν 10 προτάσεις, 4 στάνταρ και 6 που εναλλάσσονται. Ανθόγαλο, σοκολάτα γάλακτος, σορμπέ μαύρης σοκολάτας και καραμέλα µε αλάτι είναι τα στάνταρ. Από εκεί και πέρα, ένας …καινούριος υπέροχος κόσμος. Κατά καιρούς έχουν βγάλει παγωτό από μαύρη μπίρα (!), σορμπέ με ταχίνι και μέλι, ανανά με κουρκουμά, τι θαύματα σκαρώνει κανείς άμα έχει ταλέντο, ε;

Αρχέλαου 17, Παγκράτι