Κάποιοι ορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού από το πρώτο τους παγωτό, το πρώτο τους μπάνιο, το πρώτο ποτό σε ταράτσα της Αθήνας, και ορισμένοι άλλοι από το πρώτο τους θερινό σινεμά. Και σε αυτή τη τελευταία κατηγορία μάλλον είμαστε πολλοί, αν κρίνουμε από το γεγονός πως τα περισσότερα θερινά σινεμά γεμίζουν από κόσμο τις περισσότερες ημέρες. Ωραία και ευχάριστα πράγματα αυτά.

Τα θερινά σινεμά είναι αυτή η έξοδος που θα κάνεις μια random καθημερινή και θα περάσεις καλά. Αν παίζει και καλή ταινία, ακόμα καλύτερα. Και η βασική ιεροτελεστία του καλοκαιριού είναι η συνέχεια μετά, που θα συνεχίσεις με ένα γρήγορο ποτό (να συζητήσεις και την ταινία), για να σε βρει ανανεωμέν@ η επόμενη μέρα στη δουλειά. Σε αυτό το τελευταίο, λοιπόν, θα σταθούμε.

Που βγαίνουμε μετά από 5 θερινά σινεμά του; Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις.

Cine Paris

Το Cine Paris επέστρεψε, όλο το TikTok το έχει μάθει. Από τα πιο εμβλημαιτκά θερινά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Πλάκα, με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη. Ήρθε αναβαθισμένο και ανανεωμένο και οι Αθηναίοι το τιμούν και με το παραπάνω. Το που θα βγεις μετά το Cine Paris είναι εύκολη υπόθεση.

Διότι ακριβώς δίπλα υπάρχει ο Brettos. Σίγουρα το έχει πάρει το μάτι σου, είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Αθήνας. Και λογικό εδώ που τα λέμε. Το μπαρ έχει τα πολύχρωμα μπουκάλια να σου τραβάνε το μάτι με το που περάσεις απέξω, αλλά και το γεγονός πως στο εσωτερικό του υπάρχουν ξύλινα βαρέλια, το κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερο. Έχει μεγάλη γκάμα κρασιών, αλλά στον Bretto θα πιεις και εξαιρετικά κοκτέιλ. Είναι πολύ ήσυχο μπαρ, πράγμα που το κάνουν ιδανική επιλογή για συζήτηση.

Cine Δεξαμενή

Άλλο ένα θερινό σινεμά, στο Κολωνάκι αυτή τη φορά, που αποτελεί αξία ανεκτίμητη για το καλοκαίρι. Τα σκαλιά του που παραπέμπουν σε νησί είναι το σήμα κατατεθέν του, θα έλεγε κανείς. Το που θα βγεις μετά, μάλλον δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί, αφού το παραδοσιακό καφενείο «Η Δεξαμενή» είναι ακριβώς δίπλα. Είναι αθηναϊκό στέκι από το 2012 και πίστεψε με, το καλοκαίρι πήζει από κόσμο. Ιδανικό για να πιεις μια κρύα μπίρα, αλλά να έχεις και κάτι για την μέση, μιας και το φαγητό του εκεί είναι μπουκιά και συγχώριο, που λένε και στο χωριό μου. Αν πάλι θέλεις να πας σε κάποιο μπαρ, τότε σου προτείνουμε να ανηφορίσεις λίγο και να πας προς το Jazz in Jazz. Εκεί θα βρεις μια μεγάλη λίστα από ουίσκι, αλλά και δροσερά κοκτέιλς.

Εκράν

Το Εκράν είναι από τα θερινά σινεμά που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδούλα μας. Αξίζει να αναφερθεί πως τη δεκαετία του ’70, κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου με εμβληματικές γαλλικές ταινίες και ανεξάρτητες διεθνείς παραγωγές. Κουβαλά κι αυτό τη δική του ιστορία, με λίγα λόγια. Μετά το Εκράν, όμως που βγαίνεις; Βγαίνεις στο Gamay, που μετράει ελάχιστους μήνες στη Ζωοδόχου Πηγή, και θα μπορούσαμε κάλλιστα να κάνουμε το κλασικό λογοπαίγνιο για το πόσο καλό wine bar είναι, αλλά θα κρατηθούμε. Έχει μια πλούσια λίστα με ετικέτες κρασιού, ενώ η μουσική είναι τόσο όσο. Δηλαδή είναι ένα μπαρ που θα μπορέσεις να μιλήσεις σαν άνθρωπος.

Cine Θησείον

Δεν υπήρχε περίπτωση το Cine Θησείον να μείνει εκτός λίστας με τα θερινά σινεμά που πρέπει να επισκεφθείς και φέτος. Όσο κι αν επικρατεί κάποιες φορές φασαρία από τον κόσμο που βολτάρει απέξω, το Cine Θησείον εξακολουθεί να είναι ένας κινηματογράφος που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων μας. Αν δεν είσαι φαν του Θησείου για έξοδο μετά – έχεις περάσει και τα φοιτητικά σου χρόνια εκεί ενδεχομένως- να σου πούμε πως πρέπει να ξεχάσεις όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά εκεί και νας στο Καφενείο του Ρίζου. Άλλο ένα παραδοσιακό καφενείο, αλλά πιο μοντέρνο. Θα δεις δηλαδή κόσμο να πίνει Aperol το απόγευμα. Όλο το vibe στο Καφενείο του Ρίζου είναι αυτό της παρέας και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Μετά από θερινό σινεμά είναι ό,τι χρειάζεσαι. 

ΒΟΞ

Αγαπημένα Εξάρχεια. Πολυαγαπημένα για την ακρίβεια. Το ΒΟΞ είναι από τα παλαιότερα θερινά σινεμά της περιοχής. Επειδή όμως μιλάμε για Εξάρχεια, αντιλαμβάνεσαι πως οι επιλογές για ποτό μετά είναι πολλές. Όμως αν αποζητάς ένα χαλαρό ποτό ή κρασί, τότε με κλειστά σου προτείνουμε να πας στο Warehouse ή στη Σουσουράδα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Όπως επίσης, και στο νέο στέκι των Εξαρχείων, Walk In Athens. Είναι το αδερφάκι του Line, οπότε καταλαβαίνεις ότι κι εδώ υπερτερεί το βιομηχανικό design, ενώ προφανώς τα κοκτέιλ του είναι αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις.