Ένα ιαπωνικό στρογγυλό rice cake με μαστιχωτή, κολλώδη υφή και γέμιση παγωτό, που βγαίνει σε πολλά διαφορετικά χρώματα και γεύσεις, έχει γίνει viral τον τελευταίο χρόνο, με εκατοντάδες χρήστες του Tik Tok να το δοκιμάζουν on camera. Υπάρχει βίντεο στην πλατφόρμα με περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές. Πρόκειται για το παγωτό mochi. Mια μπουκιά και η παγωμένη γεύση του, σε «τρελαίνει»! Εσύ το έχεις δοκιμάσει;

Τι είναι όμως το mochi;

Το mochi είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό γλυκό, το οποίο αρχικά πωλούνταν ως επί το πλείστον την Πρωτοχρονιά. Για την ακρίβεια, μέχρι και σήμερα κάθε Πρωτοχρονιά στην Ιαπωνία, φτιάχνουν τα λεγόμενα, kagami mochi, τα οποία αποτελούνται από δύο στρογγυλά mochi, το μικρότερο τοποθετημένο πάνω από το μεγαλύτερο και ένα daidai, ένα ιαπωνικό πικρό πορτοκάλι, με ένα κολλημένο φύλλο στην κορυφή, που συμβολίζει το πέρασμα από γενιά σε γενιά.

Για την ιστορία, αξίζει να γνωρίζεις ότι οι Σιντοϊστές τα έφτιαχναν ήδη από τον 6ο αιώνα, με σκοπό να ευχαριστήσουν τους θεούς για τη συγκομιδή της σοδειάς. Συμβόλιζαν την μακροζωία, την τύχη και την υγεία.

Σήμερα, τα mochi έχουν γίνει ευρέως γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, καταναλώνονται όλες τις εποχές του χρόνου και είναι διαθέσιμα σε πολλές γεύσεις.

@bynessa_ final vid of 2022!!! ty for supporting me and my content this year! 🥹 ASMR of mochi ice cream making 🤍 #mochi #mochiicecream #daifuku #mochis #japanesemochi #japanesefood #matcha #hojicha #asmr #asmrsounds #asmrfood #foodie #food #foodtiktok ♬ Ditto – NewJeans

Εξωτερικά είναι fluffy και μαστιχωτά, έχουν μαλακή υφή και ευχάριστη μυρωδιά. Η ιαπωνική ζύμη του mochi, που τυλιγεί το παγωτό, θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ζελεδάκι και λουκούμι και αφήνει μια ελαφρώς γλυκιά αίσθηση. Το παγωτό εσωτερικά είναι πιο δυνατό σε γεύση και δημιουργεί μια περίεργη, αλλά ευχάριστη αντίθεση με το ζυμαράκι, το οποίο είναι πολύ πιο μαλακό και λιγότερο παγωμένο. Δε μοιάζει με κανένα άλλο παγωτό που έχεις δοκιμάσει!

Οι γεύσεις που θα συναντήσεις πλέον στο εμπόριο είναι πολλές, από κλασικές όπως πράσινο τσάι και κόκκινο φασόλι (κλασικές για τους Ιάπωνες), καθώς και πιο σύγχρονες όπως βανίλια, σοκολάτα ή mango.

Πού θα βρεις παγωτό mochi στην Αθήνα;

Στην Αθήνα, υπάρχουν πλέον πολλές διευθύνσεις, στις οποίες μπορείς να βρεις παγωτά mochi.

Salamat Asian Market

Στο «Salamat Asian Market» θα βρεις τέσσερις διαφορετικές γεύσεις σε mochi, με γεύση καρύδα, λίτσι (μικρό ροζ τροπικό φρούτο με γλυκόξινη γεύση), ντουριάν (εξωτικό φρούτο που παράγεται στην Ταϊλάνδι, γνωστό για την άσχημη μυρωδιά του και την υπέροχη γεύση του, η οποία είναι ταυτόχρονα γλυκιά και αλμυρή) ή φρούτα του πάθους!

Διεύθυνση: Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι

Τηλέφωνο: 210 779 6766

WOKSHOP

Στο «WOKSHOP» θα βρεις πάνω από δέκα διαφορετικές γεύσεις, από καρύδα και passion fruit με mango μέχρι πράσινο τσάι και βέλγικη σοκολάτα. Η βέλγικη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γεύση!

Διευθύνσεις: Σκούφου 2-4, Αθήνα | 215 500 3849

Λεωφόρος Ποσειδώνος & Δουσμάνη 5, Γλυφάδα | 215 500 3838

Τατοϊου 73 & Χαριλάου Τρικούπη, Κηφισιά | 210 620 6008

Freud Oriental

Στο «Freud Oriental», το ιαπωνικό εστιατόριο στην Κηφισιά, στο οποίο θα δοκιμάσεις αυθεντικό ιαπωνικό φαγητό θα βρεις και mochi στον κατάλογο, ως επιδόρπιο. Mochi με σοκολάτα, καρύδα, πράσινο τσάϊ, βανίλια ή cheesecake.

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 96 & Γορτυνίας, Κηφισιά

Τηλέφωνο: 210 623 1181

Matsuhisa Athens

Το «Matsuhisa Athens», στο οποίο θα δοκιμάσεις την παγκοσμίου φήμης κουζίνα Nobu. Στο μενού θα βρεις εκτός από φαγητό με έμπνευση από την Ιαπωνία και fusion πινελιές… και τα διάσημα παγωτά mochi.

Διεύθυνση: Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη

Τηλέφωνο: 210 896 0510

Mochi θα βρεις, επίσης, σε κάποιες γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή ντελικατέσεν.