Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο Αλέξανδρος Καίσαρης, ο Grill Master της Weber, μοιράζεται λίγη από τη σοφία του στο BBQ.Stories. Ο κύριος λόγος των συζητήσεων μας ή καλύτερα των ερωτήσεών μας προς εκείνον, είναι να γίνουμε όσοι ασχολούμαστε με τον μαγικό κόσμο του μπάρμπεκιου, λίγο καλύτεροι. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον γίνουμε και εμείς Grill Masters. Μέχρι τότε, θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του και να προσπαθήσουμε να τις κάνουμε πράξη την επόμενη φορά που θα βρεθούμε απέναντι από την ψησταριά μας.
Τι είναι αυτό που συνήθως του ζητάς και τι είναι το πρώτο που προσέχεις στο κρέας;
Όταν ψωνίζω σε κρεοπωλείο ζητάω συνήθως μοσχαρίσιο κρέας και αυτό που κοιτάω είναι να έχει καλό ενδομυϊκό λίπος αναλόγως και το τι κομμάτι είναι αλλά και να μου δείχνουν το κρέας εκτός της λάμπας του ψυγείου, για να βλέπω το πραγματικό χρώμα του κρέατος και να μην είναι αλλοιωμένο.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε αρκετό κόσμο στο σπίτι και θέλουμε κάτι το οποίο ψήνεται εύκολα, είναι γευστικό αλλά δεν θα μας παιδέψει ιδιαίτερα. Τι να αγοράσουμε;
Κάτι οικονομικό, αρκετά μεγάλο κομμάτι για πολλά άτομα, εύκολο στο ψήσιμο και πολύ νόστιμο λόγο του λίπους του είναι ο χοιρινός λαιμός. Επίσης οι φτερούγες BBQ δεν πρέπει να λείπουν από ένα BBQ πάρτι με φίλους, μιας και είναι εύκολες και πολύ νόστιμες.
Μπορείς να μας πεις μερικές εύκολες μαρινάδες που θα κάνει το φαγητό μας ακόμα πιο γευστικό;
Για χοιρινό: αλάτι, μαύρο πιπέρι, σκόνη κόλιανδρου, σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού, ρίγανη ή θυμάρι, ελαιόλαδο.
Για μοσχάρι: αλάτι, μαύρο πιπέρι, σκόνη πάπρικα γλυκιά, σκόνη σκόρδου, ελαιόλαδο
Για πουλερικά: αλάτι, μαύρο πιπέρι, σκόνη πάπρικα γλυκιά, σκόνη μουστάρδας, σκόνη σκόρδου, σκόνη κάρυ, σάλτσα σόγιας, ελαιόλαδο.
Σε όλες μπορούμε να προσθέσουμε καστανή ζάχαρη για μια πιο έντονη και γλυκιά κρούστα και γεύση αλλά και γενικά όπου λίπος και ζάχαρα, τόσο πιο πολύ νοστιμιά μιας και την ενισχύουν.
Είσαι χρόνια στο χώρο οπότε είναι λογικό να έχεις παρατηρήσει πολλούς ανθρώπους γύρω σου να ψήνουν. Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνει κάποιος;
Τα πιο σύνηθες λάθη που κάνει ο κόσμος πριν και κατά την ώρα που ψήνει είναι: Να μην βγάζει το κρέας νωρίτερα από το ψυγείο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κάτι το οποίο είναι λάθος από πολλές απόψεις. Να μην μαρινάρουν τα μεγάλα κομμάτια σε άλμη πριν τα μαρινάρουν για ψήσιμο με μπαχαρικά.
Να διαλέγουν πολύπλοκες μαρινάδες και συνήθως ίδιες σε όλα τα είδη κρεάτων, κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές σκοτώνει την ίδια τη γεύση του κρέατος.
Να ανοίγουν συνέχεια το καπάκι είναι να ψήνουν με ανοιχτό με αποτέλεσμα την μη σωστή χρήση αυτών τον ψησταριών.
Να γυρνάνε συχνά κάποια κρέατα κατά την διάρκεια ψησίματος που δεν το έχουν ανάγκη τόσο συχνά.
Φτάνουμε στο τέλος του μπάρμπεκιου, ο κόσμος φεύγει από το σπίτι μας και μένουμε με την λερωμένη μας ψησταριά. Πόσο συχνά θεωρείς ότι πρέπει να καθαρίζουμε και ποιος θεωρείται ο κατάλληλος τρόπος;
Κάποιοι επιλέγουν να καθαρίζουν μόνο πριν ψήσουν την ψησταριά και αφήνουν τα λίπη για να μην δημιουργηθεί σκουριά επιφανειακή στις σχάρες και γενικά στην ψησταριά. Κατ’ εμέ ένας σωστός τρόπος συντήρησης είναι αφού ψήσαμε, να βάλουμε στο τέρμα όλους τους καυστήρες ή να βάλουμε δυνατή φωτιά και να αφήσουμε με κλειστό καπάκι να καούν όλα τα λίπη μέχρι να γίνουν κάρβουνο. Στην συνέχεια να τρίψουμε τις σχάρες και όλη την ψησταριά με την ειδική βούρτσα, να αφαιρέσουμε το δοχείο συλλογής λιπών στο κάτω μέρος του κάδου της ψησταριάς και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιστοποιημένο προϊόν το οποίονα είναι κατάλληλο για επιφάνειες βρώσιμων και να την περάσουμε όλη ελαφρά. Μπορούμε επίσης όταν την ξαναχρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά, να κάψουμεκαλά την ψησταριά μας και αν θέλουμε να περάσουμε την σχάρα με κάποιο None-Stick σπρέι ή να την τρίψουμε με ένα κρεμμύδι ή λεμόνι πριν βάλουμε το κρέας ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.
Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber