Μπορεί να υπάρξει φοιτητική ζωή έξω από αστικά κέντρα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας; Το ερώτημα αυτό επανέρχεται διαρκώς από τις συζητήσεις που γίνονται σε μικρά τραπέζια με τσίπουρο μέχρι συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών. Περισσότερο και από ένα σοβαρό debate, συνιστά και σημαντικό κριτήριο επιλογής για τη σχολή που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του ένας υποψήφιος.
Από το 1985, το Πανεπιστημίου Αιγαίου αποδεικνύει ότι οι μικρές μα δραστήριες κοινότητες μπορούν και αυτές να υποστηρίξουν το ακαδημαϊκό όραμα και τους στόχους κάθε φοιτητή. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο που εκτείνεται σε 6 νησιά (Σύρος, Ρόδος, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος και Χίος). Αυτή τη στιγμή φοιτούν 18.349 προπτυχιακοί και περίπου 3.000 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές στα συνολικά 65 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα οποία «τρέχουν» στις 6 σχολές του Ιδρύματος. Όσο για την απορρόφηση από την αγορά εργασίας, τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Το 81% των αποφοίτων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και το 93% των διδακτορικών σπουδών, απασχολούνται ήδη στην αγορά εργασίας. Επίσης, το 35% όσων έκαναν πρακτική μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρήκε άμεσα εργασία.
Οι σπουδές όμως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πέρα από τους αριθμούς. Είναι γνώση, κατάρτιση και βίωμα μαζί. Είναι η ζωή σε μια κοινότητα. 6 φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία από τα φοιτητικά τους χρόνια.
Πέτρος (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Ρόδος): «Εδώ ο χρόνος κυλά πιο αργά»
Η απόφασή του Πέτρου Σολδάτου να σπουδάσει στη Ρόδο δεν ήταν αυθόρμητη. Χρειάστηκε να γνωρίσει το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.), το αντικείμενο και τους καθηγητές για να μείνει εκεί. Τελικά προσαρμόστηκε τόσο, που έγινε και Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος!
Γιατί τελικά επέλεξες να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Αν δεν σπουδάσεις, αν δεν καταλάβεις το αντικείμενο των συγκεκριμένων σπουδών, δεν μπορείς να δεις την αξία του. Η γνωριμία με τους καθηγητές, η οικειότητα, η ροή της καθημερινότητας απέδειξαν ότι οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι σαν να κάνεις ιδιαίτερο μάθημα. Κατέληξα να αγαπήσω πολύ το Τμήμα και να πάρω και κατεύθυνση Διεθνών Σχέσεων.
Οκ, σίγουρα έχεις τα μαθήματα, όμως δεν είναι δύσκολος ο χειμώνας στο νησί;
Στην αρχή έπαθα ένα μικρό… σοκ, καθώς ζούσα 19 χρόνια στην Αθήνα. Ένιωθα ότι ο τόπος είναι μικρός, δεν έχει συγκοινωνίες που σε πάνε παντού όπως στην Αθήνα, αλλά υπάρχει και το αντίβαρο που είναι οι παρέες και ο ενθουσιασμός ότι έχεις πάρει τη ζωή στα χέρια σου! Επίσης έχει μια ηρεμία και μια αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά. Ειδικά κάποιες Κυριακές είναι πολύ χαλαρωτικές!
Ποιο θα ήταν το δικό σου σύντομο expectation vs. reality για τις σπουδές σε ένα νησί;
Έχοντας στο μυαλό μου τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, δηλαδή απέραντα κτήρια και πολύ κόσμο, περίμενα να συναντήσω ένα χάος, γιατί έτσι τα είχα στο μυαλό μου. Νόμιζα ότι θα βρω κτήρια παρατημένα, με γκράφιτι και βρήκα ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονο και προσεγμένο. Όντως ήταν κάτι διαφορετικό!
Αθηνά (Τμήμα Περιβάλλοντος, Λέσβος): «Οι περισσότεροι καθηγητές μάς ξέρουν με τα μικρά μας ονόματα»
Η Αθηνά Μαραγκοτίδου είναι επί πτυχίω φοιτήτρια στο τμήμα Περιβάλλοντος στη Λέσβο, πήγε μάλλον δοκιμαστικά να δει αν θα της άρεσε η ζωή στο νησί και η Σχολή και αυτό ήταν, έμεινε μια τετραετία!
Η πρώτη σου σκέψη όταν πέρασες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ποια ήταν;
Διάβασα πολύ και έψαξα να δω τι είναι η Σχολή, ποιο το αντικείμενό της, μου άρεσε κιόλας που θα είχε και θάλασσα το μέρος και πήγα με τη σκέψη ότι αν νιώσω καλά θα μείνω, αλλιώς θα επιστρέψω πίσω στις Σέρρες όπου κατάγομαι και θα ξαναφτιάξω Μηχανογραφικό. Τελικά, έμεινα και τα πέρασα και πάρα πολύ ωραία!
Ποιο θα ήταν το δικό σου σύντομο expectation vs. reality για τις σπουδές σε ένα νησί;
Έλεγαν αρκετοί ότι το χειμώνα το νησί θα είναι… νέκρα, αλλά εγώ δεν το είδα αυτό. Έχει και μαγαζιά και ζωή. Συγκεκριμένα στέκια βέβαια, αλλά ζωντανά!
Από το 1 έως στο 10, πόσο δύσκολο είναι να μην πας για μπάνιο και να κάψεις μάθημα στην εξεταστική;
Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς, ήταν αρκετά δύσκολο θα έβαζα ένα καλό 7!
Πες ένα «κλισέ» για τον τόπο όπου σπουδάζεις/σπούδασες, το οποίο όμως είναι αλήθεια;
Από την αρχή έλεγα ότι στον τόπο αυτό δεν νιώθεις ξένος και το επιβεβαιώνω: Από την αρχή ήμασταν μια μεγάλη παρέα, σε άνετο κλίμα και κανείς δεν ένιωθε ότι ήταν στο περιθώριο. Το ίδιο ίσχυε και στο Πανεπιστήμιο, όπου οι περισσότεροι καθηγητές μας ήξεραν με τα μικρά μας ονόματα.
Σωτήρης (Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Σάμος): «Inclusive ατμόσφαιρα και στενή σχέση με τους καθηγητές»
Ο Σωτήρης Καφαρίδης επέλεξε να σπουδάσει στο Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών στη Σάμο και η επιλογή του τον δικαίωσε! Αναπολεί τα χρόνια που έζησε στο νησί και θυμάται την ηρεμία της καθημερινότητας.
Γιατί τελικά επέλεξες να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Ήταν η πρώτη μου επιλογή στο Μηχανογραφικό. Μάλιστα, πέρασα με βαθμό αρκετά μεγαλύτερο από τη βάση. Ο λόγος που το επέλεξα ήταν ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Ελλάδα, είναι η μοναδική. Στο εξωτερικό μάλιστα, το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι πολύ «hot» και περιζήτητο.
Για όσους δεν έχουν καταγωγή στο νησί όπου σπουδάζουν: τι περίμενες να συναντήσεις στην τοπική κοινωνία και τι τελικά συνάντησες;
Τα πράγματα ήταν ακριβώς όπως τα περίμενα: Μία ατμόσφαιρα «inclusive», μία μικρή κοινωνία, με στενή σχέση με τους καθηγητές και μία ησυχία που δύσκολα βρίσκεις σε μία μεγαλούπολη.
Βασιλική (Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, Χίος): «Ήθελα να φύγω και από την Αθήνα, να ανοίξω τα φτερά μου»
Η Βασιλική Παγούνη, επί πτυχίω στο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο, αξιοποίησε την πρακτική της, έμεινε στην εταιρεία στην οποία πήγε αρχικά για το προβλεπόμενο δίμηνο της πρακτικής και βλέπει τα όνειρά της να πραγματοποιούνται.
Η πρώτη σου σκέψη όταν πέρασες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ποια ήταν;
Είχα κάνει έρευνα από πριν, έδινα Πανελλαδικές το 2017. Έψαχνα τα ναυτιλιακά και είδα το ολοκαίνουριο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο. Ήθελα πολύ ένα επάγγελμα κοινωνικό, να έχω επαφή με κόσμο, να είμαι δημιουργική. Επίσης, ήθελα να φύγω και από την Αθήνα, να ανοίξω τα φτερά μου. Το είδα και αυτό ήταν!
Για όσους δεν έχουν καταγωγή στο νησί όπου σπουδάζουν: τι περίμενες να συναντήσεις στην τοπική κοινωνία και τι τελικά συνάντησες;
Εντάξει, μικρή είναι η κοινωνία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Ήταν λίγο δύσκολα στην αρχή, ειδικά από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο, αλλά αν υπάρχει καλή παρέα περνάς όμορφα, έχει και πολλά ωραία μέρη να επισκεφθείς.
Οδυσσέας (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Σύρος): «Σπουδές υψηλού επιπέδου που δεν έχω να ζηλέψουν τίποτα»
H πορεία του Οδυσσέα Βασιλάκη προς τη Σύρο και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ήταν μάλλον… καρμική. Πέρασε στη Σχολή, θέλησε να ξαναδώσει Πανελλαδικές εξετάσεις και τελικά με την… τρίτη, ο δρόμος τον έβγαλε στη Σύρο. Πήρε πτυχίο μέσα στην πανδημία, το 2021, τώρα εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια με νοσταλγία.
Η πρώτη σου σκέψη όταν πέρασες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ποια ήταν;
Η ιστορία μου είναι λίγο… παράδοξη: Εγώ κυνηγούσα τη Σχολή Ικάρων, πέρασα αρχικά στη Σύρο, έδωσα, ξαναέδωσα και τελικά την τρίτη φορά, πέρασα πάλι στη Σύρο, οπότε και πήγα. Διαπίστωσα τότε ότι η Σχολή ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από άλλες αντίστοιχες μηχανικών.
Γιατί τελικά επέλεξες να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Όπως σας είπα, είδα το επίπεδο των Σπουδών σε συνδυασμό με την πολύπλευρη γνώση και τελικά αποφάσισα να μείνω και να πάρω το πτυχίο μου.
Οκ, σίγουρα έχεις τα μαθήματα, όμως δεν είναι δύσκολος ο χειμώνας στο νησί;
Ήταν τόσο φιλικό το κλίμα, κάναμε γρήγορα παρέες και έτσι πέρασε ο καιρός. Φανταστείτε ότι στην αρχή πήγαινα κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στην οικογένειά μου στην Αθήνα. Ε, όσο περνούσε ο καιρός, τόσο αραίωναν οι επισκέψεις στην Αθήνα!
Από το 1 έως στο 10, πόσο δύσκολο είναι να μην πας για μπάνιο και να κάψεις μάθημα στην εξεταστική;
Εμείς τα συνδυάζαμε! Το πιο δύσκολο ήταν καθίσεις να διαβάσεις κατά τη θερινή περίοδο γιατί με θάλασσα και κόσμο δεν γίνεται να συγκεντρωθεί κανείς!
Πολυξένη (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Λήμνος): «Η σχέση φοιτητών και κοινωνίας είναι αμφίδρομη»
Η Πολυξένη Σαρρή ήθελε να ακολουθήσει σπουδές διαιτολογίας αρχικά. Τελικά το πλοίο την αποβίβασε στη Λήμνο και… στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Θυμάται ότι όταν ταξίδευε για πρώτη φορά στο νησί είχε δεύτερες σκέψεις, τελικά όμως η πορεία της φοιτητικής της ζωής ήταν ανέλπιστα όμορφη.
Η πρώτη σου σκέψη όταν πέρασες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ποια ήταν;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή. Καθώς ταξίδευα για πρώτη φορά με τους γονείς μου στη Λήμνο, είχα δεύτερες σκέψεις. Η απόσταση από την Αθήνα, όπου έμενα με την οικογένειά μου, η μικρή κοινωνία που θα αντίκριζα, ο χειμώνας οπότε θα ήταν ερημικά όλα, με άγχωναν.
Ποιο θα ήταν το δικό σου σύντομο expectation vs. reality για τις σπουδές σε ένα νησί;
Είχα τις σκέψεις μου, όμως, κατά τη διαμονή μου στο νησί, η διάθεση άλλαξε. Το πρόγραμμα σπουδών ήταν τελικά πολύ ενδιαφέρον και υποσχόταν επαγγελματική αποκατάσταση. Το κλίμα της Λήμνου είναι πολύ ζεστό, εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι είχα στο μυαλό μου! Επίσης, η σχέση των φοιτητών με την τοπική κοινωνία είναι αμφίδρομη. Μας βοηθάει πολύ και εμείς προσφέρουμε με κάθε δράση μας να τη στηρίζουμε το ίδιο. Γενικά, είμαι πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη σε σύγκριση με αυτό που νόμιζα ότι θα αντίκριζα και για τις σπουδές και για όλα!