Ο Μαρτάιν Ντόλαρντ μια μέρα πήρε μια μεγάλη απόφαση. Πριν γίνει μόδα η ιδέα της Μεγάλης Παραίτησης. Πήρε ένα ποδήλατο κι είπε ότι θα γυρίσει τον κόσμο. Άφησε τη δουλειά του στο Άμστερνταμ και κατέγραψε κάθε σκέλος της περιπέτειάς του για το blog του Espiritu Libre.
Κουβαλούσε μια μικρή φωτογραφική μηχανή SLR με τέσσερις φακούς, ένα Macbook, σκληρούς δίσκους, φορτιστές και καλώδια. Όσον αφορά τον εξοπλισμό κατασκήνωσης, κουβαλούσε «μικρές πολυτέλειες» όπως ένα φουσκωτό μαξιλάρι, ένα μικρό αλλά καλό στρώμα, ένα επιπλέον μουσαμά για να το χρησιμοποιεί ως κάλυμμα βροχής ή σεντόνι. Κι επίσης, ένα ιταλικό mokapot για να φτιάξω καφέ το πρωί και ένα θερμός για ζεστό τσάι τις πιο κρύες μέρες. Μέρος αυτού του ταξιδιού αφορούσε την υπέρβαση των φόβων του.Ο Ολλανδός φωτογράφος, σχεδιαστής και ταξιδιωτικός συγγραφέας μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στην Ολλανδία, όπου οι διακοπές με ψάρεμα και κατασκήνωση με τα τρία αδέρφια του αποτέλεσαν την έμπνευση της τρέχουσας υπαίθριας ζωής του. Το 2015, έβαλε τη ζωή του στην πόλη σε παύση και οδήγησε το ποδήλατό του στην Κίνα, περιγράφοντας το ταξίδι στο βιβλίο του One Year on a Bike, που δημοσιεύτηκε από την gestalten.
Μόλις ολοκλήρωσε κι αυτή την περιπέτεια του αποφάσισε να πάει να ζήσει σε μια καλύβα στις Άλπεις μόνος, με τις κάμερες και τα drones του. Έγινε YouTuber, αγόρασε δύο ερειπωμένες καμπίνες στην κορυφή ενός λόφου στην Ιταλία με στόχο να τις ανακαινίσει και να ζήσει μακριά από τις πόλεις και τον θόρυβο. Θα μάθετε πόσο αγόρασε το οικόπεδο στις Άλπεις, πόσο κρύο έφαγε και πόση γαλήνη βρήκε. Είχε ανακαλύψει την άγρια ομορφιά των κορυφών του Val Pellice από μια εκδρομή με ποδήλατο, τότε βρήκεδεκάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια προς πώληση και αγόρασε δύο στην κορυφή ενός βουνού χωρίς καν να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αρχικά χτισμένες ως καταφύγια για τους αγρότες και τα ζώα τους, οι καμπίνες του ήταν -κυριολεκτικά- ερείπια στα βουνά.
Αγόρασε μεταχειρισμένους ηλιακούς συλλέκτες και τους τοποθέτησε έτσι ώστε να μπορεί απλά να συνδέεται και να έχει ρεύμα από την πρώτη μέρα. Αυτά παρείχαν επαρκή ισχύ για μερικά ηλεκτρικά εργαλεία, τον φωτισμό του και το φορητό υπολογιστή. Επένδυσε σε μια ξυλόσομπα για τη ζέστη και μια μπουκάλα για το μαγείρεμα. Χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του ως hotspot για να συνεχίσει να δουλεύει ως γραφίστας, εξ αποστάσεως.
Αυτοί οι δημιουργοί περιεχομένου προσφέρουν μια υψηλής αισθητικής εκδοχή ζωής, φαινομενικά αμόλυντη από τη σύγχρονη ζωή στις πόλεις, χωρίς ίχνος των γραφείων, των δρόμων της πόλης και —κυρίως— των smartphone. Και, περιέργως, μοιάζει παραδεισένια.Βέβαια, επειδή δεν είμαστε και χθεσινοί, πίσω από τα βίντεο της ταπεινής, πριονισμένης στο χέρι ξυλουργικής και του δείπνου ψημένου στη σχάρα πάνω σε ανοιχτή φωτιά κρύβεται η εξελιγμένη τεχνολογική συσκευή και η τεχνογνωσία που απαιτούνται για την παραγωγή και τη διανομή μιας τέτοιας θαυμάσιας ποιμενικής ζωής εν έτει 2022.