Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Αυτοί που ταξιδεύουν με πλοίο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές (και τους έχουμε αναλύσει εκτενώς) και οι υπόλοιποι που τους έλαχε να κατάγονται από την ηπειρωτική Ελλάδα και να πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή τους να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο γράφων ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και έχει αναγκαστεί τόσες πολλές φορές να πάρει ΚΤΕΛ για να πάει στο χωριό του, που οι οδηγοί του στρώνουν κόκκινο χαλί κάθε φορά που εισέρχεται στο όχημα.
Έχοντας γράψει λοιπόν τόσα χιλιόμετρα στην πλάτη, νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ τις γνώσεις μου σχετικά με τον θαυμαστό κόσμο των μετακινήσεων με λεωφορείο. Αν έχεις ήδη κλείσει τα εισιτήρια σου, πρέπει να γνωρίζεις κάποια πολύ σημαντικά πραγματάκια. Κράτησε τα για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη.
Άκου να μαθαίνεις.
1. Ο νόμος της θέσης
Υπάρχει μια κρυφή πόλη στην Ελλάδα όπου μαζεύονται κάθε χρόνο όλοι οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων ΚΤΕΛ και συμφωνούν να μας τρολάρουν. Η κεντρική ιδέα είναι να βάζουν στις διπλανές θέσεις, όσο πιο αντίθετους ανθρώπους γίνεται. Έτσι, πάντα, ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ, θα κάθεσαι δίπλα στον πιο άκυρο τύπο του λεωφορείου. Αν μπεις σε ένα όχημα με 48 υποψήφιες για Miss Universe, η δική σου θέση θα είναι δίπλα στη μαυροφορεμένη γιαγιά από την Άρτα, που θα σου μιλάει για την εγγονή της που δε διαβάσει και τον γαμπρό της που μάλλον έχει βρει γκόμενα. Τουλάχιστον θα σε στουμπώσει στη λαχανόπιτα. Για να βγεις αλώβητος παίρνεις απαραίτητα mp3, ενώ αν δεν θέλεις να ακούσεις μουσική, απλά φόρα τα ακουστικά. Αρκεί που η γιαγιά θα πιστεύει ότι ακούς.
2. Οι ανούσιες στάσεις
Μια ακόμα μεγάλη αλήθεια είναι οι παράξενες στάσεις που κάνουν τα λεωφορεία. Ενώ πλησιάζεις στο μέρος που σταματούν όλοι οι οδηγοί της γης (και μερικοί από άλλους πλανήτες) παρατηρείς ότι το δικό σου ΚΤΕΛ περνάει το γνωστό μέρος που πουλάει μέχρι ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σου και όλοι αράζουν εκεί, για να σταματήσειει 100 μέτρα παρακάτω. Εκεί βρίσκεται το καφενείο του κυρ Γιώργη που φτιάχνει μόνο σκέτο καφέ γιατί δεν αγοράζει ζάχαρη και τον χρεώνει μόλις 44€. Αυτό συμβαίνει επειδή ο λεωφορειατζής παίρνει μίζα από τον κυρ Γιώργη Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά καλό είναι να έχεις κανα κρουασανάκι μαζί σου, για να μη χρειαστεί να πουλήσεις νεφρό για να το πληρώσεις στον κατά τα άλλα συμπαθητικό κυρ Γιώργη.
3. Η διαολεμένη μουσική
Προσοχή! Δεν υπάρχει καλή και κακή μουσική. Υπάρχει η μουσική που μας αρέσει και αυτή που δεν την έχουμε σε ιδιαίτερη εκτίμηση (#isapostasitis). Μέσα στο ΚΤΕΛ όμως η μουσική είναι του σατανά. Συνήθως ο οδηγός δεν έχει το ίδιο γούστο με εσένα και έτσι δεινοπαθείς, ακούγοντας κάτι που σε προτρέπει να ξεριζώσεις τα ίδια σου τα αυτιά. Αν όμως μία στο εκατομμύριο, ο ντράιβερ ακούει τα ίδια με σένα, τότε μπροστά σου ακριβώς θα κάθεται μάνα με τρία 10χρονα παιδιά που σε κάνουν να βλέπεις τον Ηρώδη με άλλο μάτι. Κοίτα να έχεις το mp3 που λέγαμε, γιατί αλλιώς θα γίνει φονικό.
4. Η προσπάθεια για διάβασμα
Αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα με το πώς έχει μάθει ο καθένας να διαβάζει. Προσπάθησε να διαβάσεις μέσα στο ΚΤΕΛ. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο (ως και ακατόρθωτο) για πολλούς λόγους. Αρχικά, μπορεί να έχεις προσέξει (λέμε ρε παιδί μου) ότι οι ελληνικοί δρόμοι δεν είναι και οι καλύτεροι του κόσμου, οπότε όσο και να θελήσεις, δεν θα σταυρώσεις πρόταση από τις λακούβες και τα σλάλομ.. Αν μπορείς, ρισπέκτ. Αν δεν, πάρε κανα σταυρόλεξο και παίξε μπαλίτσα με αυτό, έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να γκομενίσεις. Σε ξέρω, γι’ αυτό μιλάω.
5. Άσε τον οδηγό στην ησυχία του
Αρχικά πριν επιχειρήσεις να επικοινωνήσεις με τον οδηγό του ΚΤΕΛ, πρέπει να βαλεις καλά στο μυαλο σου πως αυτός ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ασφαλή μεταφορά σου, οπότε δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να τον συγχίσεις. Μετά πρέπει να γνωρίζεις ότι ποτέ κανείς δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με οδηγό του ΚΤΕΛ. Κάποιοι εξομολογούνται πως για να προσληφθείς πρέπει να έχεις πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Να μιλάς και να κοιτάζεις αλλού (με σταματημένο το λεωφορείο ε), να κρατάς καφέ και νερό ΠΑΝΤΑ με το ίδιο χέρι (καφές πάνω από το νερό) και να φοράς απαραίτητα γυαλιά ηλίου ray ban. Για να φτάσεις στον προορισμό σου χωρίς παρατράγουδα, άσε ήσυχο τον οδηγό.
Αν έχεις να συνεισφέρεις με τις δικές σου συμβουλές, εδώ είμαστε για να τις συζητήσουμε…