Τι κι αν ο Νικολά Σαρκοζί είχε γνωστοποιήσει το Μάιο του 2012, έπειτα από την ήττα από τον Φρανσουά Ολάντ, ότι αποσύρεται από την πολιτική; Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται πως δεν άντεξε μακριά από τα κοινά και προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ιδέα που στριφογυρίζει εδώ και πολύ καιρό στο μυαλό του: Να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
Η αποκάλυψή του σε φίλους και στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με το περιοδικό Le Point, ότι η επιστροφή του στην πολιτική «δεν είναι θέμα επιλογής» αλλά «πεπρωμένο», ισχυροποίησε την άποψη όσων βλέπουν με σιγουριά την υποψηφιότητα του συντηρητικού πολιτικού στις εκλογές του 2017.
Η εκπρόσωπος Τύπου του μπορεί να διέψευσε το σχετικό ενδεχόμενο, όμως οι δημόσιες εμφανίσεις του Σαρκοζί και το 46% των Γάλλων που θέλει να τον δουν ξανά στο Μέγαρο των Ηλυσίων δείχνουν την αλήθεια.
Το δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού δεν είναι το πρώτο που αποκαλύπτει ότι τα ίχνη του τέως προέδρου κατευθύνονται ξανά προς την ενεργό πολιτική. Τον περασμένο Μάρτιο, στο περιοδικό Valeurs Actuelles ο Νικολά Σαρκοζί είχε σπάσει τη σιωπή του, χαρακτηρίζοντας ως προσωπική «θυσία» ενδεχόμενη επανενεργοποίησή του, λέγοντας με νόημα ότι είναι πιθανόν να αναγκασθεί να το πράξει «από καθήκον» για τη Γαλλία, όταν «δεν θα έχει άλλη επιλογή» εξαιτίας της «σοβαρότητας της κατάστασης», στην οποία «θα την έχουν αφήσει οι Σοσιαλιστές».
Η τελευταία φράση έρχεται να «κουμπώσει» με το πολιτικοοικονομικό status quo στη Γαλλία. Η οικονομία της χώρας παραπαίει, παράλληλα με τη δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Με τη δημοφιλία του σοσιαλιστή προέδρου να περιορίζεται στο 20% και την ανεργία να χτυπάει ρεκόρ 16 ετών, οι συνθήκες είναι ιδανικές για τον Σαρκοζί.
Η επιστροφή, πάντως, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι για τον «Σαρκό». Οι Γάλλοι, σίγουρα, δεν θα έχουν ξεχάσει ότι στις εκλογές του 2012 εξέλεξαν τον Ολάντ, κυρίως για να τιμωρήσουν τον συντηρητικό αντίπαλό του. Το προσωνύμιο «Λουδοβίκος» που απέκτησε ο Σαρκοζί δεν ήταν τυχαίο, αφού αρκετές φορές οι σπατάλες στις οποίες επιδόθηκε με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι εξόργισαν τους φορολογουμένους, όπως φυσικά και η πολιτική του υποτέλεια στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα, εάν αποφασίσει να επιστρέψει, αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει με έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, αφού το κόμμα του, το UMP, είναι ακόμα τραυματισμένο από τη διχόνοια που έσπειρε ο εμφύλιος του Φρανσουά Φιγιόν και του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.
Πλήγμα για τον Σαρκοζί αποτελεί και η σύλληψη του Κλοντ Γκεάν, του «δεξιού του χεριού» και πρώην γενικού γραμματέα της γαλλικής προεδρίας, ως υπόπτου για κατάχρηση δημοσίου χρήματος όταν υπηρετούσε στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ανεξαρτήτως συνθηκών, πάντως, είναι κοινό μυστικό στη Γαλλία ότι ο Σαρκοζί θα επιστρέψει ως υποψήφιος, δίνοντας άλλο χρώμα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ακόμα και γι’ αυτούς που τον μισούν, που είναι οι περισσότεροι…