Η Αμαλία Φλέμινγκ που έφυγε από την ζωή στις 26 Φεβρουαρίου του 1986, εργάστηκε ως βοηθός του νομπελίστα μικροβιολόγου Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο οποίος εφηύρε την πενικιλίνη. Tο ευρέως φάσματος αντιβιοτικό το οποίο έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.
Η Αμαλία Κουτσούρη (αυτό ήταν το πατρικό της όνομα), φοιτήτρια της ιατρικής ήταν ακόμη όταν παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρέκα από τον οποίο και χώρισε μόλις κέρδισε την υποτροφία για να εργαστεί ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο “Ράιτ Φλέμινγκ” του Λονδίνου, δίπλα στον διάσημο νομπελίστα. Εκείνος, νυμφευμένος με την Σάρα Μάριον Μακελρόι, με την οποία είχε αποκτήσει ένα γιό. Η Αμαλία, μια παθιασμένη γυναίκα-ερευνήτρια, ευαίσθητη και εξαιρετικά συντρέχτρα με τα βάσανα και την ανημπόρια του ανθρώπων, εξαιρετικά αφιερωμένη στην έρευνα, δίπλα σ’ έναν άνθρωπο που θ’ αποτελούσε εμβληματική μορφή της ιατρικής κοινότητας.
Για τους περισσότερους Έλληνες το κλίμα του Λονδίνου δεν είναι και από τα πιο φιλόξενα. Τις δυσκολίες προσαρμογής στο συγκεκριμένο περιβάλλον ανέλαβε με πατρική διάθεση ν’ αμβλύνει ο μέντοράς της, καθώς η μεγάλη διαφορά ηλικίας (30 χρόνια), τον έκανε να νιώθει μια μεγάλη προστατευτικότητα για εκείνη! Ως γιατρός, λάμβανε προσκλήσεις απ’ όλα τα μέρη του κόσμου για να ενημερώσει σχετικά όχι μόνο για το σωτήριο αντιβιοτικό, αλλά και για όλες τις εξελίξεις γύρω από τ’ αντιβιοτικά και την δράση τους. Εκείνη, συνέχιζε δίπλα του, απολύτως αφιερωμένη στον κόσμο που αποκάλυπτε με το μικροσκόπιό της, ταγμένη να υπηρετεί την ελευθερία και την επιστήμη.
Ο νομπελίστας καθηγητής, αν και γοητευμένος από την βοηθό του, είχε κατορθώσει από την εποχή που ήταν παντρεμένος μέχρι και αρκετά μετά τον θάνατο της συζύγου του, να μην φανερώσει το παραμικρό για το μεγάλο, ερωτικό φυσικά, πάθος που ένιωθε για την Αμαλία… Όλα έδειχναν ότι ποτέ αυτοί οι δυο άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να είναι ζευγάρι. Εκείνη γυρίζει στην Ελλάδα για ν’ αναλάβει την διεύθυνση του Ευαγγελισμού και με την συγκεκριμένη ιδιότητα καλεί τον νομπελίστα να επισκεφθεί την χώρα μας για μια σειρά διαλέξεων. Ήρθε, μίλησε, έφυγε για να ξαναγυρίσει τρία χρόνια αργότερα με το πάθος του για την Αμαλία να έχει πια κορυφωθεί. Αποφάσισε, λοιπόν, ο σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ να της κάνει πρόταση γάμου, με εκείνη να αποδέχεται ακαριαία. Τόσο που, όπως δήλωνε αργότερα, «βιάστηκα τόσο πολύ να πω το ‘ναι’ που αισθάνθηκα αμήχανη». Ο γάμος τους έγινε το 1953, μ’ εκείνη να περιγράφει ότι ζούσε την απόλυτη ευτυχία, η οποία δυστυχώς διήρκησε δύο χρόνια. Ο Φλέμινγκ πέθανε για να υποκλιθεί η ανθρωπότητα στην προσφορά του και για να συνεχίσει εκείνη με πάθος το όραμά του. Αγέρωχη, ανεξάρτητη και ασυμβίβαστη.
Η ίδια έφυγε πολλά χρόνια αργότερα, χωρίς δυστυχώς να δει την δημιουργία του “Ιδρύματος Βασικής Βιοιατρικής Έρευνας Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, το οποίο ιδρύθηκε χρόνια αργότερα στην Βάρη…
Η πολιτική της δράση
Στην κατοχή ήταν μέλος της Αντίστασης, χειριζόταν πομπούς και ασυρμάτους, άλλαζε διαρκώς σπίτια και επιχειρούσε ν’ αποσπάσει σημαντικά μυστικά των Ναζί.
Τα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών είχε τόσο έντονη δράση εναντίον του καθεστώτος με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 1971 να συλληφθεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζε την απόδραση του Αλέξανδρου Παναγούλη. Η ανάκρισή της κράτησε περισσότερο από 25 μέρες. Βασανίστηκε αν και ήταν 60 χρονών και έπασχε από διαβήτη, δικάστηκε και καταδικάστηκε. Οι πληροφορίες θέλουν το καθεστώς να φοβήθηκε τον διεθνή αντίκτυπο που θα δημιουργούσε η εκτέλεση της ποινής της, με αποτέλεσμα να την απελάσουν και να της αφαιρέσουν την ελληνική υπηκοότητα.
Στην μεταπολίτευση εξελέγη βουλευτής επικρατείας το 1977, όπως και βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Διαφώνησε με τον Αντρέα Παπανδρέου για τις διαγραφές στελεχών της Δημοκρατικής Άμυνας και του ΠΑΚ από το ΠΑΣΟΚ.