Ένα πολιτικό, παραμυθένιο αφήγημα για τους γνωστούς μας ήρωες των παραμυθιών ή των αρχετυπικών μύθων, που όμως μας μοιάζουν, είναι καθημερινοί, με τα χαρακτηριστικά μας. Ο Νίκος Σταματιάδης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο, Διοίκηση Επιχειρήσεων, μετά θέατρο δίπλα στον αναντικατάστατο μας, Βασίλη Διαμαντόπουλο και 25 χρόνια σχεδιάζει κοσμήματα που τα θαυμάζουν σ όλο τον κόσμο. Όλο φαντασία, ανατροπή απ’ τα συνηθισμένα, ανάλαφρα, πανέξυπνα, μας μεταφέρει στον δικό του μαγευτικό κόσμο, μέσα απ’ τα μάτια ενός σοκολατένιου ιππότη, εκεί, που όλα συμβαίνουν με ταχύτητα και ζωντάνια σαν αυτό του σινεμά.
Αντιγράφοντας και μόνο, από το οπισθόφυλλο καταλαβαίνετε τι γίνεται στο βιβλίο:
«- Πως μια χώρα από παραγωγική γίνεται μεταπρατική;
– Τι σχέση έχουν οι τρεις «εκσυγχρονιστές» μάγοι με την εξαφάνιση της φαντασίας;
– Πόσο γρήγορα το «μπορείς» μετατρέπεται σε «περίπου»;
– Με τι ασχολούνται τα παιδιά της Μήδειας;
– Εμπίπτει ο έρωτας στην επαναστατική διαδικασία;
– Χρειάζεται άδεια παραμονής και έγγραφα νομιμοποίησης ένας ανήλικος σοκολατένιος ιππότης για να σώσει μια χώρα;
– Ποιο είναι το μυστικό ομορφιάς της Ωραίας Κοιμωμένης;
– Έχει η Κοκκινοσκουφίτσα οικολογική συνείδηση;
– Υπάρχουν ρατσίστριες μελιτζάνες;
– Τι λέει για όλα αυτά ο Όμηρος;
Σε όλα αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα απαντάει αυτή η ιστορία, μα και σε άλλα τόσα, με καθόλου επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο. Βλέπετε, η διήγηση διαπνέεται από μεροληψία και αγάπη για κάποιους ήρωες «αντιφρονούντες» και «οπισθοδρομικούς», που πιστεύουν ακόμη στη σπουδαιότητα της ύπαρξης των ονείρων και αποφασίζουν να απελευθερώσουν τον τόπο τους από την καταδυνάστευση του «περίπου»…».
Το δεύτερο αυτό ιδιαίτερο και μαγικό μυθιστόρημα του Σταματιάδη κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις «Το ανώνυμο βιβλίο» και σας δίνουμε και άλλη μια αίσθηση των σελίδων του:
«Ο λόγος ήταν σύντομος και γλυκός όπως άρμοζε στην εικόνα της. Πήρε τη θέση της στην εξέδρα με τους νάνους πίσω της. Η παρέλαση συνεχιζόταν απρόσκοπτα. Τόσοι σπουδαίοι ήρωες, από τόσες χώρες σε κοινή συνάθροιση. Ο Ηρακλής, ο Διν Κιχώτης, η Λυσιστράτη, ο Κουασιμόδος, η Εσμεράλδα, ο Μόγλης, η Ελίζα Ντούλιτλ, η Σεχραζάντ και άλλοι τόσοι που δεν είχαν μέτρημα. Η Χιονάτη υπόγιζόντας το χρόνο αποχώρησε διακριτικά με τους τέσσερις απ τους νάνους. Κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια. Ο Αίολος ακολουθούσε διακριτικά. Σε όσους φρουρούς συνάντησαν η ηρωίδας έλεγε πως έψαχναν τις τουαλέτες, δείχνοντας τους νάνους…»
Καλή ανάγνωση ειδικά αν δε σας αρέσουν ούτε εσάς τα περίπου…