Όσοι από εσάς αποφασίσετε να κάνετε την κυριακάτική σας βόλτα στο Κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου (νυν Ελευθερίας), βάλτε στη λίστα σας κι ένα πέρασμα από την οδό Κριεζή 10. Θα συναντήσετε εκεί τον ιερό ναό του Αγίου Γρηγορίου, την έδρα δηλαδή της Αρμένικης Μητροπόλεως Αθηνών.
Όχι, δεν σας προτρέπουμε να κατεβείτε στις παρυφές της Πειραιώς για να ανάψετε το “καθιερωμένο” κερί της ημέρας. Βασικά, αν θέλετε να το κάνετε, με γεια σας με χαρά σας, ωστόσο άλλος πρόκειται να είναι ο σκοπός της επίσκεψης…
Μιλάμε για το καθιερωμένο μπαζάρ που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα μέλη του “Συλλόγου Κυριών Αρμενικής Μητροπόλεως Αθήνας“, τα οποία σας περιμένουν αύριο, Κυριακή 30 Νοεμβρίου, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, για να γευθείτε σπιτικές λιχουδιές της Αρμένικης κουζίνας, όπως λεχματζούν (στρογγυλή πίτα με κρέας), μαντί (ζυμαρικό με κρέας), ιτσλι (κεφτές με πληγούρι, γλυκά, αρμένικες μαρμελάδες και άλλα πολλά που οι αεικίνητες και ευγενέστατες κυρίες της κοινότητας σας τα κρατάνε για έκπληξη.
Κι αφού θα έχετε χωνέψει τα μαντί (τα έχουμε κι εμείς στην ποντιακή κουζίνα, οπότε τα έχω δοκιμάσει πολλάκις και σας τα συστήνω Α-Ν-Ε-Π-Ι-Φ-Υ-Λ-Α-Κ-Τ-Α), θα έχετε την ευκαιρία να ψωνίσετε διάφορα χειροποίητα -και όχι μόνο- δώρα για τις γιορτές.
Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν τόσο από τα φαγητά, όσο και από τα διάφορα άλλα προϊόντα, θα διατεθούν για την ενίσχυση της εφορίας της Μητρόπολης με σκοπό την αγαθοεργία.
Λίγα λόγια για την Αρμένικη Μητρόπολη Αθηνών…
Γύρω στο 1880 ένας αριθμός Αρμενίων από την Κιλικία μετοικεί στην Αθήνα και μαζί με τους Αρμενίους που ήδη ζούσαν στην περιοχή αισθάνονται την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός ναού για να λειτουργούν και για να έχουν ένα σημείο συνάντησης.
Μετά από προσπάθειες πέντε ετών και αφού είχαν λάβει την επίσημη άδεια του Μητροπολίτη της Αθήνας, ενοικιάζουν μια παλιά αίθουσα και την μετατρέπουν σε εκκλησία.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1908 με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής αγοράζεται έκταση και κατασκευάζεται η ξύλινη εκκλησία του Αγ. Γρηγορίου του Φωτιστή. Το 1935 οικοδομείται η υπάρχουσα εκκλησία με τις ανάλογες αίθουσες και εκεί εγκαθίσταται η Αρχιεπισκοπή.