Ως αποτέλεσμα αυτής της «συλλογικής συμπεριφοράς», είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: τα πολυανθεκτικά μικρόβια προκαλούν περίπου 5000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1000 θανάτους ετησίως, ποσοστό που αγγίζει το 39%.
Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών» (18 Νοεμβρίου) το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέδειξε με στοιχεία το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα.
Όπως δήλωσε η υπεύθυνη του γραφείου Μικροβιακής Αντοχής Γραφείου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Φλώρα Κοντοπίδου, το 2012 και το 2013 η Ελλάδα ήταν η πρώτη μεταξύ 31 χωρών της Ευρώπης, στην κατανάλωση αντιβιοτικών.
Πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014 από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έδειξε τα ακόλουθα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2013:
- Ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότερες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι σταθερά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
- Ένας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικό το παίρνει χωρίς συνταγή (24,2%), είτε αγοράζοντάς το (15,6%) είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν (8,6%). Από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό προσκομίζει συνταγή εκ των υστέρων (6% το 2014). Ενώ το 36% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης
- Ενθαρρυντικό είναι το ποσοστό 45% (σταθερό από πέρυσι) που δηλώνει ότι δεν θα πάρει αντιβιοτικά στο επόμενο κρυολόγημα ή γρίπη και που είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν, και το ποσοστό 92% που δήλωσε ότι δεν πήρε αντιβιοτικό για συνάχι. Παράλληλα, η συνταγογράφηση αντιβιοτικών από γιατρό παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη ελέγχου της λήψης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή από τον Έλληνα πολίτη.
Κατά τη συνέντευξη τύπου αναπτύχθηκαν τα προβλήματα της μικροβιακής αντοχής από τον καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Γ. Λ. Δαΐκο, της κατανάλωσης των αντιβιοτικών από την Υπεύθυνο του Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Φ. Κοντοπίδου ενώ η κ. Α. Αντωνιάδου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, παρουσίασε την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στη χώρα μας με αντικείμενο: «Πώς και γιατί καταναλώνουν οι Έλληνες τα Αντιβιοτικά;».
Τέλος, παρουσιάστηκαν από την καθηγήτρια ΕΚΠΑ κ. Ε. Γιαμαρέλλου (εκπρόσωπος για θέματα Μικροβιακής Αντοχής στο ECDC) προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία από διάφορες χώρες, οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση των αντιβιοτικών και συγχρόνως την αντοχή τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα, και ειδικότερα προτάσεις για το τι είναι εφικτό να εφαρμοστεί με τους διαθέσιμους πόρους στη χώρα μας.
Τονίστηκαν ιδιαιτέρως τα ακόλουθα:
- Η σημασία της εκπαίδευση των ιατρών στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών η οποία πρέπει να αρχίζει από τα φοιτητικά χρόνια και να συνεχίζεται για όλες τις ιατρικές ειδικότητες όπως και για τους φαρμακοποιούς
- Η ανάγκη εφαρμογής άμεσων διαγνωστικών τεστ από τον ίδιο τον ιατρό που ασκεί πρωτοβάθμια περίθαλψη στον ασθενή με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, με τα οποία θα διευκρινίζεται άμεσα αν πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, οπότε δεν πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά
- Η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που απαγορεύει την άνευ συνταγής ιατρού χορήγηση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία (over the counter)
- Θα πρέπει να ενισχυθεί η δράση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) που πρόσφατα συγκροτήθηκε σύμφωνα με το νέο νόμο στα ελληνικά νοσοκομεία έτσι ώστε να μπορεί να ασχοληθεί εντεταλμένα με το συγκεκριμένο αντικείμενο
- Η ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών