Mea Culpa Ένα
Το ζήσαμε κι αυτό. Ο Μάρκος Σεφερλής κατέβηκε απ’ το άλογό του και ζήτησε ταπεινά συγνώμη από εκείνους που είχε προσβάλλει με τις ατυχείς φάρσες του, τους δυστυχείς ηλικιωμένους. Ας τόλμαγε να κάνει κι αλλιώς βέβαια –μπορεί το λεγόμενο «δυναμικό κοινό» να αντιπροσωπεύει το άγιο δισκοπότηρο της τηλεθέασης, αλλά πρωί-πρωί, όταν εκείνο εργάζεται, καλοί είναι και οι συνταξιούχοι για να φουσκώνουν τα νούμερα της AGB.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το επεισόδιο θεωρείται λήξαν -οι εκπρόσωποι της «Γραμμής Ζωής» που είχαν απειλήσει τον σόουμαν με τραβήγματα στα δικαστήρια, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις του και παραιτήθηκαν από ενδεχόμενες διεκδικήσεις. Όμως, αν έχω καταλάβει καλά τα πράγματα, σε λίγο εκπρόσωποι έτερων οργανώσεων, των φιλοζωικών, θα σηκώσουν και αυτοί τα λάβαρα του πολέμου. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.
Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω γεγονότα συνέβησαν Οκτώβριο του 2014.
Mea Culpa Δύο
Πριν καν το διανοηθεί ο Σεφερλής, ένας άλλος μεγάλος Έλληνας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε την ιδέα να ξεμπερδέψει με τους αντιπάλους παραδεχόμενος ότι έκανε κι αυτός ένα λάθος. Την ευκαιρία του την έδωσε η πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε τον Ιούνιο του ’88 η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Παπανδρέου ότι χάριν της εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία παραμέλησε το Κυπριακό. ο Ανδρέας το σκέφτηκε, κούνησε το κεφάλι του και παραδέχθηκε το λάθος του. Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία και η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε πανηγυρικά.
Mea Culpa Τρία
Μερικοί άνθρωποι τραβάνε στη ζωή τους τον λάθος κλήρο. Πως αλλιώς να περιγράψει κανείς την περίπτωση του τελευταίου πάπα; Πριν προλάβει να καλοκάτσει στον θρόνο του, βρέθηκε να ζητάει άφεση αμαρτιών σε όλες τις ομιλούμενες γλώσσες. Το φταίξιμό του; Για ολόκληρες δεκαετίες η καθολική εκκλησία συσκότιζε συστηματικά τις έρευνες για τον εντοπισμό των ιερέων που, κατά παράβαση των θρησκευτικών όρκων, κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά που είχαν υπό την προστασία τους. Η γνωστοποίηση εκατοντάδων σχετικών περιστατικών σε Ευρώπη και Αμερική καθώς και η διαπίστωση ότι οι εκκλησιαστικές αρχές δρούσαν οργανωμένα για να προστατεύσουν τους δράστες των συγκεκριμένων εγκλημάτων, δεν βελτίωσαν την εικόνα της καθολικής εκκλησίας στα μάτια των πιστών.
Έλαχε λοιπόν στον Φραγκίσκο ο κλήρος για να ζητήσει συγνώμη. Συγνώμη από τα θύματα της κακοποίησης, συγνώμη από τους γονείς τους, συγνώμη από εκείνους που προσπαθούν χρόνια να ρίξουν φως στην υπόθεση και βρίσκουν διαρκώς εμπόδια, συγνώμη και από τους πιστούς που ένιωσαν τον κόσμο να χάνεται κάτω απ’ τα πόδια τους.
Ο πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας την άνοιξη του 2013.
Mea Culpa Τέσσερα
Είναι να μην κάνει κανείς την αρχή σε ό,τι αφορά στην σεξουαλική κακοποίηση παιδιών -ή το «σπορ» αυτό γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα στις ημέρες μας ή η προβολή που έχουν τα σχετικά περιστατικά από τα Μέσα γεννά αυτή την εντύπωση. Ο Τζον Γκρίσαμ, υπερ-επιτυχημένος συγγραφέας best seller, είπε να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στη σχετική συζήτηση. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε βρετανικό ταμπλοίντ με την ευκαιρία της έκδοσης ενός ακόμα βιβλίου του, διατύπωσε την άποψη ότι οι Αμερικανοί δικαστές στέλνουν σωρηδόν στις φυλακές ευυπόληπτους πολίτες οι οποίοι πάτησαν το λάθος κουμπί και ανακάλυψαν τη μαγεία της τσόντας με ανήλικα.
Τις δηλώσεις του Γκρίσαμ έβγαλαν κόσμο και κοσμάκη από τα ρούχα του –φοβούμαι, και τους εκδότες του. Τι να κάνει κι αυτός, έσπευσε να ζητήσει συγνώμη από το κοινό του. Με μια «λιτή» ανακοίνωση στο προσωπικό του σάιτ, ο συγγραφέας εξέφρασε την λύπη του για την παρεξήγηση των λεγομένων του.
Mea Culpa Πέντε
Αν υπήρχε σα λεξικά το λήμμα «καλό κορίτσι», δίπλα του θα δημοσιεύονταν η φωτογραφία της Ρις Γουίδερσπουν. Καλοχτενισμένης, καλοσιδερωμένης, σίγουρης αλλά όχι επιθετικής, καλοφάγωτης αλλά όχι σέξι. Πώς λέμε Καρντάσιαν; Το αντίθετο.
Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη του μέσου Αμερικανού που ξύπνησε τον περασμένο Μάιο και πληροφορήθηκε από τα δελτία ειδήσεων ότι αυτό το κορίτσι συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής μαζί με τον σύζυγός της που οδηγούσε σε καθεστώς μέθης. Και σα να μην έφτανε το γεγονός, η σταρ με το πεντακάθαρο μητρώο περιέλουσε τα όργανα της τάξεως με ύβρεις και διατύπωσε –ας γελάσω- το εξής εκπληκτικό ερώτημα: «Ξέρετε ποια είμαι εγώ»;
Για τη διάσωση της καριέρας της, η Γουίδερσπουν υποχρεώθηκε ελάχιστες ημέρες αργότερα να ζητήσει δημοσίως συγνώμη από το πλατό της πρωινής εκπομπής «Good Morning America». Αν εκεί την ώρα ζήλευε από μέσα της τη Λίντσεϊ Λόχαν, δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Υ.Γ.: Υπάρχει και κόσμος βέβαια που ούτε συγγνώμη δεν καταδέχεται να ζητήσει. Βλέπε τον Κάνιε Γουέστ, που αφού σε συναυλία του στην Αυστραλία πρόσβαλε άτομα με αναπηρίες, στη συνέχεια έκανε τον ανήξερο…