«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο… Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες». Με τα λόγια αυτά πριν από μερικούς μήνες, είχε προδιαγράψει το μέλλον ο Μπαρτ Γιάνσενς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Και πράγματι, η εξάπλωση του ιού Έμπολα βαίνει σήμερα ακάθεκτη τη στιγμή μάλιστα που τα πρώτα κρούσματα στη Δύση έχουν πανικοβάλει άπαντες. Τόσο σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών όσο και σε αντίστοιχο των ευρύτερων μαζών.
Κι αν σε πολλές περιπτώσεις, ο κιτρινισμός και η πάγια τακτική αρκετών ΜΜΕ να προμοτάρουν την κινδυνολογία είναι τα στοιχεία εκείνα πάνω στα οποία στηρίζονται οι ειδήσεις γύρω από τον συγκεκριμένο ιό, η πληροφόρηση που προκύπτει από συζήτηση με σημαίνον στέλεχος διεθνούς οργανισμού γύρω από τις παραμέτρους και τις προβλέψεις για την εξέλιξή του Έμπολα, έχει αν μη τι άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οπωσδήποτε μεγάλη βαρύτητα.
[fullimage]15458[/fullimage]
Το εφιαλτικό σενάριο
Η συγκεκριμένη πηγή, προς την οποία έχει άμεση πρόσβαση το Provocateur και η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, αφορά σε επιδημιολόγο αυξημένου και αναγνωρισμένου κύρους που καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε… πρωτοκλασάτο διεθνή οργανισμό. Τα όσα μας ανέφερε, δυστυχώς παραπέμπουν σε σκηνές της Αποκάλυψης ή άλλως σε ακραία σκηνή από κακοπαιγμένο θρίλερ.
«Αυτή τη στιγμή οι διεργασίες σε διεθνές επίπεδο γύρω από την αντιμετώπιση του Έμπολα, είναι έντονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, υιοθετούνται δεύτερες σκέψεις οι οποίες ναι μεν μπορεί να ξεπερνούν την ανθρώπινη λογική, είναι ωστόσο απαραίτητες για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός ιού που τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμιο εφιάλτη», αναφέρει αρχικά ο επιδημιολόγος και συνεχίζει αποκαλύπτοντας ένα σενάριο πέρα από κάθε φαντασία.
«Η κατάσταση είναι τέτοια που το ΝΑΤΟ (σ.σ. παρεμπιπτόντως, δεν πρόκειται για τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται η πηγή μας) έχει δώσει την εντολή ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από ορισμένα χωριά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στα οποία παρουσιάζεται έξαρση του ιού. Οι δυνάμεις αυτές, λοιπόν, έχουν λάβει την οδηγία δημιουργίας ενός ασφυκτικού κλοιού γύρω από αυτά τα χωριά. Κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει.»
Το πλέον συγκλονιστικό στοιχείο της όλης υπόθεσης, όμως, δεν είναι αυτό… «Οι επικεφαλής των δυνάμεων αυτών, έχουν λάβει ρητή εντολή να προχωρήσουν σε “κατά περίπτωση αξιολόγηση και διευθέτηση της κατάστασης”, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στην πυρπόληση ολόκληρου του χωριού. Μαζί, δυστυχώς, με όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό…»
Το εφιαλτικό αυτό σενάριο, φαντάζει (και είναι ακραίο) ωστόσο, όπως εύστοχα περιγράφει το εξής κλισέ: τα ακραία μέτρα είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα αποκάλυψε στο Provocateur ο σπουδαίος επιδημιολόγος, διαθέτουν ένα σαφές ρεαλιστικό υπόβαθρο. Κι αυτό διότι, τα συγκεκριμένα χωριά -τα οποία βρίσκονται βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα, και συγκεκριμένα στην επαρχία Εκουατέρ– δεν απέχουν πολύ από τη Νιγηρία. Τη χώρα με τα 175 εκατομμύρια κατοίκους, τους περισσότερους από κάθε άλλη της Αφρικής. Η προοπτική να καταστεί η χώρα του Νίγηρα ένας καλός αγωγός για τον ιό Έμπολα, επομένως, είναι κάτι που -σύμφωνα με τα μεγάλα κεφάλια του διεθνούς οργανισμού- πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Και με κάθε αντίτιμο…