Π.Ο.Υ. είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος επιμένει στην εκτίμηση του. Που όμως αντικρούεται από ερευνητές πολλών επιδημιολόγων σε κορυφαία πανεπιστήμια. Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι η εξάπλωση του ιού πιθανότατα θα ελεγχθεί σε διάστημα 12 ως 18 μηνών με πολύ περισσότερα θύματα όπως αναφέρουν οι New York Times. Την ώρα που όπως δείχνει το παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο, οι ασθενείς πεθαίνουν έξω από νοσοκομεία – παράγκες.
Το αμερικάνικο αντίστοιχο του ΚΕΕΛΠΝΟ αρνήθηκε να κάνει επίσημες δηλώσεις αλλά στο παρελθόν ο διευθυντής του, δρ Τόμας Ρ. Φρίντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι διαστάσεις της επιδημίας χειροτερεύουν σχεδόν εκτός ελέγχου. Ενδεικτικό είναι το ότι ο αριθμός των 400 περιστατικών που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη Λιβερία είναι διπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης. Χωρίς καμία ένδειξη υποχώρησης της εξάπλωσης του τόσο στη Λιβερία όσο και στις Σιέρα Λεόνε και Γουινέα.
Μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου τα κρούσματα ήταν 4.366 και οι νεκροί 2.218 αλλά αυτός ο αριθμός αμφισβητείται ως πολύ μικρότερος από την πραγματικότητα λόγω μη καταγραφής πολλών περιστατικών. Πολλοί «κατηγορούν» τον Π.Ο.Υ. για συντηρητικούς υπολογισμούς. Κάτι που δεν ακούγεται υπερβολικό εφ’ όσον μιλάμε για τη μεγαλύτερη επιδημία του Έμπολα που έχει καταγραφεί ως σήμερα, αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία «επίθεση» του ιού στην Ουγκάντα από το 2000 ως το 2001 είχε μόλις 425 περισταστικά.
Οι δοκιμές του εμβολίου θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα σε πιθήκους. Το ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι γιατί αυτή τη φορά ο ιός έδειξε τέτοια δύναμη μεταδοτικότητας όπως και την ικανότητα του για πιθανές, ακόμα πιο θανατηφόρες μεταλλάξεις. Οι περισσότεροι αποδίδουν την πρωτοφανή του έξαρση στο γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα συνέβησαν σε συνοριακές περιοχές τριών φτωχών χωρών, των οποίων οι κάτοικοι ταξιδεύουν συνεχώς. Την ώρα που αυτές οι χώρες έχουν σχεδόν πρωτόγονες υγειονομικές υποδομές.