Μακριά από μας κάθε υποψία σεμνοτυφίας, σοβαροφάνειας και ταλιμπανικών απαγορεύσεων, την οποία ξορκίζουμε με αγιασμό και τίμιο ξύλο σαν να χουμε να αντιμετωπίσουμε ορδές βρικολάκων. Δεν θεωρείται, όμως, εναλλακτικό θέαμα, παρεϊστικο, μη σοβαροφανές και προχωρημένο, το ότι κάτι τύποι λένε ό,τι τους έρθει στο κεφάλι, εκείνη την στιγμή, λες και βρίσκονται όχι στην εργασία τους, σε πλατό και μες στα σπίτια μας, αλλά σε καφετέρια και μάλιστα πίσω στον χρόνο, περίπου στην δεκαετία του 80, στις αρχές, όπου γυρίζονταν τα «Τσακάλια» και η φράση «μαλάκας» είχε αντικαταστήσει την ονοματολογία των πρωταγωνιστών, στο όνομα του ρεαλισμού της ταινίας.
Η εκπομπή «Πρωινό» στον ΑΝΤ1, εις το όνομα των παραπάνω και ενώ ενέχονται σ αυτήν αρκετοί ικανοί, έμπειροι και δοκιμασμένοι επαγγελματίες, δείχνει να έχει χάσει κάθε μέτρο και να αφήνεται στην ασυδοσία της θεωρίας για υπέρ – ανετίλα, «είσαι ο εαυτός σου» και παρείστικο και καλά χύμα χιούμορ. Οι θαυμαστές της εκπομπής, που αντεπιχειρηματολογούν πως οι συντελεστές του «Πρωινό» στον ΑΝΤ1, είναι ο «εαυτός τους», συντάσσονται με έναν εντελώς αηδιαστικό και ηλίθιο συλλογισμό. Και γιατί έχει τηλεοπτικό ενδιαφέρον ο εαυτός και των συγκεκριμένων και του κάθε ενός που έτυχε να εμφανίζεται στην τηλεόραση δηλαδή;
Να μου πεις, πως έχει ενδιαφέρον η μελετημένη, συγκροτημένη, με υπόβαθρο και πλήρη επίγνωση της θεματολογίας παρουσία του επαγγελματία, του ανθρώπου με συναίσθηση της ευθύνης στη δουλειά του, του να δείχνει κάποιος άνετος ενώ είναι διαρκώς σε εγρήγορση, μάλιστα! Είναι τηλεοπτικά προσόντα. Αλλά το να βρίζεις, να χυδαιολογείς, να προσβάλεις, να κατηγορείς ανθρώπους, να επικρίνεις συνεχώς και μάλιστα συναδέλφους σου, που είτε παρουσιάζουν, είτε δημοσιογραφούν, ως τι έχεις χάρη ως τηλεοπτικό προϊόν; Ο εαυτός σου να είσαι στο δικό σου σπίτι και στις παρέες που πιθανόν να αρέσκονται στη βωμολοχία, αλλά όχι στα σπίτια των άλλων. Δηλαδή αν ένας σίριαλ κιλερ είναι ο εαυτός του μπροστά στις κάμερες θα του δώσουμε να παρουσιάζει παιδική εκπομπή; Η φρασεολογία η βαρυμαγκίτικη και η χυδαιολογία, επίσης, τι χαριτωμένο έχουνε, ώστε να θεωρούνται συνταγή επιτυχίας;
Το πρωί της Παρασκευής, το «Πρωινό», ως συνηθίζεται τέτοιες εποχές πιάνει τα θέρετρα και όλοι οι συντελεστές εμφανίζονται ημίγυμνοι στις οθόνες, πράγμα που θεωρείται πολύ ελκυστικό, θετικό και πιπεράτο και ενώ αυτοί δουλεύουν ειδυλλιακά σε ξενοδοχεία που εμείς δε θα πατήσουμε ποτέ το ποδαράκι μας, για κάποιο λόγο δεν το βρίσκουμε προκλητικό και κοροϊδευτικό για την οικονομική μας κατάσταση. Η κ. Σάσα Σταμάτη, λοιπόν, με μαγιό και πολύ βαθύ ντεκολτέ, αναλαμβάνει να αναλύσει διάφορα θέματα. Τώρα ακόμη και το φάρμακο και καρκίνου και του AIDS μαζί να χεις βρει και να βγεις να το αναγγείλεις με μαγιό και ντεκολτέ, ποιος θα σε πάρει σοβαρά, δε ξέρω! Και πάλι θέλω να τονίσω όπως το έχω ξανακάνει πως η Σάσα Σταμάτη έχει εργαστεί σκληρά και έχει τιμιότητα ως άνθρωπος και επαγγελματίας και συνέπεια. Ως τηλεοπτική περσόνα όμως, έχει αφεθεί σε ρόλους στα όρια του ανεπιτυχούς επιθεωρισιακού νούμερου. Έχει παρασυρθεί και δεν βρέθηκε κάνεις να την προστατέψει στο να βάλει η ίδια όρια στην πληθωρικότητα της. Λεπτές οι ισορροπίες της γραφικότητας και της ξεχωριστής καθημερινής τηλεοπτικής περσόνας, αλλά ευδιάκριτες απ το κοινό. Και όλα ανεκτά, αν κάποια πράγματα εκτός ορίων πλέον, δεν έφταναν να γίνουν ενοχλητικά.
Πρόσφατα λοιπόν, η ημίγυμνη συντροφιά αναλύει τα θέματα μεταγραφής η όχι και της καριέρας γενικώς του Νίκου Μουτσινά, ο όποιος την προηγούμενη μέρα, είχε σχολιάσει τις ημίγυμνες εμφανίσεις της κ. Σταμάτη. Άλλωστε, έτσι ορίζεται η ψυχαγωγία στην χώρα, με το να σχολιάζει η μια εκπομπή την άλλη! Θίχτηκε λοιπόν η κ. Σταμάτη αλλά θέλοντας να κάνει την άνετη πρότεινε να κάνει «μασάζ στην καράφλα του Μουτσινά» με τα… «βυζιά» της! Φυσικά στο παρελθόν έχει πλειστάκις δείξει την αδιαφορία της για θέματα με τη χρήση του ρήματος «χ@@ζω» σε κλίσεις και μετοχές του όπως «χεστ@@α», «χεσ@@νο σε έχω» και αλλά τέτοια κομψά, ευγενικά και φιλικά στο τηλεθεατή, τον οποίο αν μη τι άλλο, αυτόν δεν τον έχουνε «χεσ@@νο»…
Τι να πρωτοδοκιμάσεις λοιπόν; Την αρχοντιά; Την κλάση; Την φινέτσα; Την καλλιέργεια; Την κομψότητα φράσεων; Το υψηλό μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο; Την αριστοκρατία και τις λεπτές, περίτεχνες διακλαδώσεις του λόγου της καθημερινότητας; Την αφάνταστα πολύτιμη συμβολή αυτού του αρθρωμένου λόγου, στην δύσκολη καθημερινότητα των θεατών της λαϊκής πρωινής ζώνης; Τους ψυχαγωγεί, τους καλλιεργεί, τους ενημερώνει, τους προσφέρει διασκέδαση. Διότι μη μου πείτε ότι εσείς δε κυλιστήκατε στα πάτωμα απ τα γέλια, δε βάλατε καινούργιο συκώτι απ την πρόθεση της κ. Σταμάτη να κάνει μασάζ θεραπευτικό στην καράφλα του Μουτσινά με τα βυζιά της; Σπεύσατε δε να μοιραστείτε αυτό το καλλιεργημένο χιούμορ με τις κόρες, τις ανιψιές, τις μανάδες χωρίς να ντρέπεται για μια κατάντια, που βαφτίζεται ελαφριά ψυχαγωγία!