Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν -σύμφωνα με δημοσιεύματα- για το πόσο ορθό είναι να δοθεί βραβείο στη διαρροή μυστικών εγγράφων εθνικής ασφαλείας, η αμερικανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post έλαβαν την Τρίτη από ένα Βραβείο Πούλιτζερ για τις «υπηρεσίες που προσέφεραν στους πολίτες» με τις αποκαλύψεις τους σχετικά με τις μυστικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.
Τα δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων αυτών βασίστηκαν σε έγγραφα τα οποία διέρρευσε ο πληροφορικός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτης της NSA, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τις υποκλοπές της υπηρεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με το συμβούλιο που απονέμει τα Βραβεία Πούλιτζερ, η επιθετική κάλυψη του θέματος από την εφημερίδα Guardian συνέβαλε να αρχίσει ένας ευρύς διάλογος σχετικά με την εθνική ασφάλεια σε συνάρτηση με την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής, ενώ η κάλυψη της Washington Post συνέβαλε να αντιληφθεί το κοινό πώς οι αποκαλύψεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ακόμη στην εφημερίδα The Boston Globe απονεμήθηκε Βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013 και το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε.
Στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters απονεμήθηκε Βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη ενός διεθνούς θέματος: το διωγμό της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας στη Μιανμάρ.
Τα Βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται από μια επιτροπή του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε 14 κατηγορίες — πέραν της δημοσιογραφίας αυτές άπτονται της δραματουργίας, της μουσικής, της ποίησης και του βιβλίου.
Τα Βραβεία απονέμονται προς τιμή του ουγγρικής καταγωγής Αμερικανού δημοσιογράφου Τζόζεφ Πούλιτζερ, χάρη σε μια δωρεά του οποίου εγκαθιδρύθηκε η Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia Journalism School). Στην 19μελή επιτροπή που τα απονέμει συμπεριλαμβάνονται αρχισυντάκτες, στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των μέσων ενημέρωσης και πανεπιστημιακοί.
Τα Βραβεία Πούλιτζερ, πέραν του μεγάλου κύρους τους, θεωρείται πως μπορούν να συμβάλλουν στην προσέλκυση προσοχής σε εφημερίδες αλλά και σε ιστοτόπους, που ανταγωνίζονται για να θέλξουν το αναγνωστικό κοινό στο όλο και πιο κατακερματισμένο πεδίο της ενημέρωσης, στο οποίο πολλά ΜΜΕ τίθενται αντιμέτωπα με οικονομικές δυσχέρειες και περιορισμούς στους προϋπολογισμούς τους.
Στις κατηγορίες της Τέχνης, τα βραβεία κέρδισαν:
Φαντασίας- “The Goldfinch” της Donna Tartt
Δράμα – “The Flick” της Annie Baker
Ιστορίας – “The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia, 1772-1832” του Alan Taylor (W.W. Norton)
Βιογραφία – “Margaret Fuller: A New American Life” της Megan Marshall(Houghton Mifflin Harcourt)
Ποιητική συλλογή – “3 Sections” by Vijay Seshadri (Graywolf Press)
Έρευνας – “Toms River: A Story of Science and Salvation” του Dan Fagin (Bantam Books)
Μουσική – “Become Ocean” του John Luther Adams (Taiga Press/Theodore Front Musical Literature)