Ένας πρώην αναλυτής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αμερικής (NSA), ο Edward Snowden, υπαίτιος της πιο σημαντικής διαρροής εγγράφων στην ιστορία της NSA, έχει καταφέρει να τσαλακώσει την περήφανη Εξωτερική Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, να φέρει σε αμηχανία κάθε αμερικανό Πρέσβη ανά τον κόσμο και να διαταράξει διακρατικές σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αμερική και όπως όλα δείχνουν στην κυριολεξία σε όλον τον πλανήτη!
Στα μέσα Σεπτέμβρη περίπου, η είδηση ακύρωσης του ταξιδιού της Προέδρου της Βραζιλίας Dilma Rousseff στον Λευκό Οίκο, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στη χώρα μας ενώ δεν έλαβε μεγάλη έκταση τότε ούτε και στα διεθνή media. Ο λόγος που ανάγκασε τη Rousseff να ακυρώσει ένα από τα πιο επιθυμητά και δύσκολα ραντεβού του πλανήτη, αυτό με τον δημοφιλή Πρόεδρο της Αμερική Barack Obama, ήταν διαρροές που έρχονταν στο φως στον απόηχο αποκαλύψεων εγγράφων του Edward Snowden, ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Αμερικής παρακολουθούσε emails και διαδικτυακή επικοινωνία της Rousseff, συνεργατών της, στελεχών της κρατικής εταιρίας πετρελαίου Petrobras και πολλών άλλων πολιτών στη Βραζιλία. Η Πρόεδρος της Βραζιλίας, φανερά ενοχλημένη από τις αποκαλύψεις αυτές, ζήτησε απαντήσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος και της υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει το θέμα. Η Rousseff σε δηλώσεις της είπε ότι, κανένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την παραβίαση κυριαρχίας και προσωπικών ελευθεριών, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει κλιμάκωση αντιδράσεων και από άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την παρακολούθηση της διαδικτυακής τους δράσης και συνομιλιών τους, ανά τον κόσμο. Μάλιστα τότε η Rousseff είχε κάνει λόγο ακόμα και για διαδικτυακό πόλεμο (cyber war) εναντίων της χώρας της από την Αμερική.
Λίγες εβδομάδες μετά η Dilma Rousseff βρίσκει σύμμαχο σε αυτήν της την προσπάθεια την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel επίσης παθούσα από την NSA, όπως σε συνέχεια δείχνουν αποκαλύψεις εγγράφων του Snowden. Και η Merkel με τη σειρά της επικοινώνησε με τον Barack Obama, με την ερώτηση αν παρακολουθεί το τηλέφωνό της, σε συνέχεια δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung ότι η Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Βερολίνο -όπως και σε άλλες χώρες- έχει ειδικό τμήμα συγκέντρωσης συνομιλιών και επεξεργασίας τέτοιων πληροφοριών από το 2008.
Σε αντίδραση όλων των παραπάνω και με κοινή τους πρωτοβουλία, όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα στο site του το Foreign Policy οι δύο πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, Merkel και Rousseff, προσέφυγαν στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την παρέμβασή του με σχετική τροπολογία που θα προστατεύει ελευθερίες και προσωπικά δεδομένα περιήγησης και επικοινωνίας των πολιτών στο διαδίκτυο. Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια κίνηση σε τόσο υψηλό επίπεδο γίνεται και αφορά στην ασφάλεια δεδομένων στο διαδίκτυο των πολιτών. Στο συγκεκριμένο άρθρο στο Foreign Policy γίνεται αναφορά ότι ένα τέτοιο κείμενο ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση ανάμεσα στα μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν είναι όμως μόνο η Πρόεδρος της Βραζιλίας και η Καγκελάριος της Γερμανίας που έχουν πέσει θύματα κατασκοπίας από την NSA αλλά 35 ακόμη ηγέτες ανά τον κόσμο όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω Snowden. Θορυβημένη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες τις μέρες αυτές, σε ανακοίνωση των 28 Ηγετών και πρωτοστατούντων της Angela Merkel και του Françoise Hollande, ανακοίνωσε κίνηση για προώθηση σύναψης συμφώνου αμοιβαίας κατανόησης με την Αμερική σε θέματα κατασκοπίας και πληροφοριών στο διαδίκτυο. Τέτοια συμφωνία υπάρχει ήδη από πλευράς της Αμερικής με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.
Μέσα σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται σήμερα και δήλωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron, σε διαφορετικό ύφος, λέγοντας ότι οι πράξεις του Snowden και η αναδημοσίευση εγγράφων από τις εφημερίδες, φέρουν ως αποτέλεσμα την επιβολή περιορισμών παρακολούθησης του διαδικτύου, κάτι που εξυπηρετεί μόνο εχθρούς. Πρόσθεσε ότι έτσι ενισχύεται μόνον η τρομοκρατία, έχοντας ελευθερία επικοινωνίας και δράσης.
Η δήλωση αυτή του Cameron είναι συνεπής με παρόμοιες δηλώσεις του σχετικά με το internet και την ανεξαρτησία των social media: το 2011 όταν είχαν ξεσπάσει άγριες συγκρούσεις στους δρόμους στην Αγγλία, ο Cameron τότε είχε ζητήσει την συνεργασία του twitter για παρακολούθηση των χρηστών του με δικαιολογία την πρόληψη και αποφυγή βιαιοπραγιών.
Οι αποκαλύψεις του Snowden φαίνεται να μην έχουν τέλος ενώ ο ίδιος, από την Ρωσία όπου διαμένει με προσωρινό άσυλο, δεν φαίνεται καθόλου να φοβάται ή να έχει δεύτερες σκέψεις για τις πράξεις του, αλλά μάλλον δείχνει να απολαμβάνει αυτή την παγκόσμια αναταραχή διακρατικών σχέσεων και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να την τροφοδοτεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο Snowden φαίνεται να έχει στη κατοχή του έγγραφα που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα σοβαρότερους κλυδωνισμούς στην παγκόσμια τάξη και ανάμεσα σε χώρες που έχουν υπογράψει μυστικές συμφωνίες συνεργασίας με την Αμερική.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτός που δεν φαίνεται καθόλου να απολαμβάνει όλη αυτήν την κατάσταση, είναι ο Αμερικάνος Πρόεδρος Barack Obama, που βλέπει τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου να γεμίζουν με τίτλους ότι η Ευρώπη δεν είναι πια ερωτευμένη με τον Barack Obama και με ερωτήματα όπως αν η υπόθεση Snowden μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τη κυβέρνηση Obama.
Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην Αμερική από τον Σεπτέμβριο του 2011 και στο όνομα της προστασίας της ειρήνης, καταπατήθηκαν προσωπικές ελευθερίες πολιτών εντός της χώρας αλλά πλέον όπως φαίνεται και σε όλον τον πλανήτη. Όπως όλα δείχνουν η υπόθεση Snowden και οι αποκαλύψεις εγγράφων δεν φαίνεται να είναι πουθενά στο τέλος της και τόσο ηγέτες όσο και μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να βρίσκονται σε έντονη ανησυχία από το τί μπορεί να έρθει ξαφνικά στην επιφάνεια μετά.