Σε μία κίνηση πανικού ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε την πλατφόρμα videos YouTube στην Τουρκία, για να περιορίσει, ανεπιτυχώς, την διάδοση των διαλόγων μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων που συζητούν την οργάνωση προβοκάτσιας στο εσωτερικό της Συρίας. Μάλιστα η κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να απελευθερώσει την πρόσβαση στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εφόσον το YouTube εξαφάνιζε όλα τα αντίγραφα των επίμαχων videos.
Οι σπασμωδικές κινήσεις του Ερντογάν είναι αποτέλεσμα των όσων αποκαλύπτονται για τη «στρατηγική» που σκόπευε να ακολουθήσει η Τουρκία για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη λίγο πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Φυσικά, μετά την απαγόρευση, τα επίμαχα videos ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια σε άλλες πλατφόρμες όπως το Vimeo αφού αποκαλύπτουν δύο εναλλακτικά σενάρια για τη δημιουργία ισχυρού άλλοθι που θα αιτιολογούσε επαρκώς διεθνώς την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Το ένα σενάριο αφορά την οργάνωση πυραυλικής επίθεσης από συριακό έδαφος κατά της Τουρκικής μεθορίου από Τούρκους μυστικούς πράκτορες ώστε να κατηγορηθεί η Συρία. Το δεύτερο σενάριο εξελίσσεται στον τουρκικό θύλακα εντός Συρίας, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατριάρχη της Οθωμανικής Δυναστείας, Σουλειϊμάν Σαχ, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θεωρείται τουρκικό έδαφος.
Εξ αρχής στον διάλογο ακούγεται ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε πως «στην τωρινή συγκυρία, αυτή η επίθεση (σημ. εναντίον της Τουρκίας) πρέπει να ειδωθεί σαν ευκαιρία για εμάς» εννοώντας τις επικείμενες τουρκικές εκλογές. Ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν απαντά «θα στείλω 4 άνδρες στη Συρία, εάν αυτό χρειάζεται. Θα δημιουργήσω μια αφορμή για πόλεμο παραγγέλνοντας μια πυραυλική επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Μπορούμε επίσης να προετοιμάσουμε μια επίθεση στον τάφο του Σαχ, εάν είναι απαραίτητο». Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ επιβεβαιώνει ότι «είναι μια άμεση αιτία πολέμου. Εννοώ, αυτό που θα κάνουμε, είναι μια άμεση αιτία πολέμου».
Κατόπιν, η συνομιλία των τεσσάρων ανδρών συνεχίζεται με προβληματισμούς εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών για το πώς θα έπρεπε να δράσει διπλωματικά, εφόσον η Τουρκία προχωρήσει με την εκτέλεση της προβοκάτσιας. Η ουσία της συζήτησης περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα πώς η Τουρκία θα είναι πλήρως καλυμμένη από πολιτικής άποψης για την επέμβαση στην Συρία και εάν θα πρέπει να προλειάνει το έδαφος διοχετεύοντας πληροφορίες για τη δράση ομάδων στον τουρκικό θύλακα εντός της Συρίας, κάτι που έτσι κι αλλιώς ήδη κάνει. Ο Νταβούτογλου παραδέχεται «μπορώ να συντονίσω το διπλωματικό σκέλος αλλά όχι τον εμφύλιο πόλεμο, τις στρατιωτικές δυνάμεις…» για να συνεχίσει ο υφυπουργός εξωτερικών «αυτό τους είπα κι εγώ. Η κατάσταση είναι διαφορετική εκεί […] Θα το κάνουμε να φαίνεται σα να είναι δράση της Αλ Κάιντα. Δεν υπάρχει κανένα άγχος, εάν είναι ένα θέμα που εμπλέκεται η Αλ Κάιντα (σημ. α΄σενάριο). Και εάν πρόκειται να χτυπηθεί ο τάφος του Σαχ, είναι θέμα εδαφικής κυριαρχίας (σημ. β΄σενάριο)».
Κατόπιν, οι ισχυροί άνδρες της Τουρκίας εξετάζουν τις δυνατότητες ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών της Συρίας με όπλα και πυρομαχικά μέσω της τουρκικής βιομηχανίας όπλων ΜΚΕ, δεδομένου ότι το Κατάρ ενδιαφέρεται να αγοράσει με ρευστό για να τα περάσει στη Συρία. Για την ακρίβεια, ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ λέει «έτοιμο ρευστό. Οπότε γιατί επιτέλους δεν το κάνετε; Είναι στην εξουσία του Υπουργού (σημ. να γίνει η συναλλαγή)». Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ομάδα κρούσης 1.000 ανδρών υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εφόδια για τουλάχιστον 6 μήνες προκειμένου να μπορούν να δράσουν στη Συρία και να μη χρειάζεται να επιστρέψουν εσπευσμένα, κάτι που ήδη συνέβη με μια μικρότερη αποστολή που απέτυχε. Τότε, ανακύπτουν στη συζήτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην εσωτερική πολιτική σκηνή της, η μεγάλη αδυναμία συντονισμού εντός του κυβερνητικού σχηματισμού, που απέκλεισε εξάλλου και μια επιτυχημένη στρατιωτική επέμβαση σαν αυτή που κατάφερε να οργανώσει η Τουρκία πριν μερικά χρόνια στο βόρειο Ιράκ.
Ο Νταβούτογλου εκφράζει τις ανησυχίες του για τις γεωπολιτικές αλλαγές στο άμεσα γειτονικό περιβάλλον της Τουρκίας και εν προκειμένω την δράση της ισλαμικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Δαμασκού» επειδή είναι εύκολο να χειραγωγηθούν και δύσκολο να σταθεροποιηθούν, δημιουργώντας μεγάλο ρίσκο ασφάλειας. Αντίστοιχα, θεωρεί απαραίτητη την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων κάποιου τύπου: «πάντα το λέω στον πρωθυπουργό, και κατά την απουσία σας, με ακαδημαϊκούς τρόπους. Δεν μπορείς να μείνεις σε αυτές τις περιοχές χωρίς σκληρή ισχύς. Χωρίς σκληρή ισχύς, δεν υπάρχει ήπια δύναμη (σημ. αναφέρεται στους αντιθετικούς όρους hard power- soft power)».
Διαβάστε ακόμα: Μις Τουρκία, παρουσιάστρια ειδήσεων και πέτρα του σκανδάλου… Για αυτήν κλείνει ο Ερντογάν το Twitter
Ο υφυπουργός εξωτερικών Σινιρλίογλου επίσης διαπιστώνει ως αρνητική εξέλιξη ότι για πρώτη φορά στην Τουρκία τέτοιου είδους αποφάσεις έχουν εισέλθει στη σφαίρα της εσωτερικής πολιτικής και κρίνονται από τα κόμματα και την κοινή γνώμη.
Πράγματι, ήδη στο εσωτερικό της Τουρκίας ακούγονται φωνές που ζητούν την παραίτηση του Ταγίπ Ερντογάν ενώ εχθές ο υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου δήλωσε σε συνέντευξη ότι έγινε η συνομιλία τονίζοντας όμως ότι τμήματα της ηχογράφησης έχουν «παραποιηθεί» και παρομοίασε τη διαρροή με «επίθεση στα σύνορα της Τουρκίας». Τα συγκεκριμένα videos έπονται σε μια σειρά από ανάλογες διαρροές από τον περασμένο Δεκέμβριο που έχουν προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της εγγραφής, αν και δήλωσε πως εν μέρει είχε παραποιηθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τη διαρροή ως «άθλια επίθεση». Ηχολήπτες που επιστρατεύτηκαν από τα μεγάλα δίκτυα του εξωτερικού πιστοποιούν την αυθεντικότητα της συνομιλίας, τονίζοντας πως δεν μπορούν να εντοπίσουν αποδείξεις που να φανερώνουν πως είναι παραποιημένη.
Η κεντρική φωτογραφία είναι από το http://latuffcartoons.wordpress.com/