Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, αλλά ούτε και τεχνολογικές συσκευές, γεγονός που κάνει δύσκολο το έργο των αμερικανών κατασκόπων, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλέξουν πληροφορίες για τις στρατιωτικές κινήσεις των Ρώσων.
Έτσι, όταν οι Ρώσοι ξεκίνησαν την κατάληψη της Κριμαίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν να αντιμετωπίσουν μια ανησυχητική σιωπή, εκεί όπου συνήθως εντόπιζαν κάποιες σημαντικές πληροφορίες. Που; Στον… ψηφιακό χώρο γύρω από τον Ρώσο Πρόεδρο και το στρατιωτικό επιτελείο του.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν είχαν τη δυνατότητα να «αλιεύσουν» τυχόν πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση της Κριμαίας. Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε το γεγονός «κλασική maskirovka», ένας όρος που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων. Αλλά τουλάχιστον μέρος της εξήγησης για αυτή τη σιγή ασυρμάτου μπορεί να έχει εξήγηση, αφού ο Πούτιν, σύμφωνα με δική του παραδοχή, δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο.
Δύο ημέρες μετά την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν είχε συνάντηση με Ρώσους βιομηχάνους και όταν ένας από αυτούς παρουσίασε κάποια έγγραφα που μπορούσε να βρει κανείς στο Internet, εκείνος απάντησε: «Σπάνια μπαίνω σε αυτό το μέρος, όπου προφανώς ζείτε, αυτό το… διαδίκτυο».
Σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας το τηλέφωνο είχε παγιδευτεί για χρόνια από τη NSA, ο Πούτιν δεν στέλνει sms, ούτε διαθέτει σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ενημερώνεται στα καθημερινά briefing από το επιτελείο του. Ήταν αρχές του 2005, στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του ως προέδρου, όταν και είχε δηλώσει πως δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο.
«Αν είχα ένα κινητό τηλέφωνο, δεν θα σταματούσε ποτέ να χτυπά», δήλωνε σε συνέντευξή του το 2010 και συνέχιζε, “επιπλέον, δεν σηκώνω ούτε όταν χτυπά το σταθερό του σπιτιού μου».
Αυτό μοιάζει εξαιρετικά παράξενο για τον ηγέτη μιας χώρας που ο αριθμός των ενεργοποιημένων κινητών τηλεφώνων είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της και ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου είναι μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Η άρνηση του Πούτιν στα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και έχει να κάνει με μια παράδοση που ξεπερνά μεγαλύτερη και από το ίδιο το τηλέφωνο.
Ο Αντρέι Σολδάτοφ, εμπειρογνώμονας και άριστος γνώστης τέτοιων θεμάτων μιλάει για το επιτυχημένο ρεκόρ της ρωσικής σχολής κρυπτογραφίας, που έχει μια μακρά ιστορία νικών ενάντια στη «δυτική κατασκοπία». Το 2009, οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες κατασκοπείας φέρεται να προσπάθησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τότε πρόεδρος της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών του κόσμου στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στην εφημερίδα Guardian ο πρώην υπάλληλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, κατάφεραν μεν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα, αλλά δεν μπορούσαν να σπάσουν την κρυπτογράφηση του Κρεμλίνου, τονίζει ο Σολδάτοφ. «Οι ειδικές υπηρεσίες μας μπορεί να μην είναι σπουδαίες. Αλλά όταν ο στόχος είναι να προστατευτούν δεδομένα κορυφαίων ανθρώπων, μπορούν να κάνουν τη διαχείριση», δηλώνει.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Πούτιν ως ένας από τους κορυφαίους πράκτορες της KGB, ξέρει πολύ καλά να προστατεύεται. Το 2010, σε ένα από τα σπάνια πλάνα που προέβαλλε η ρωσική κρατική τηλεόραση με τον Πούτιν να μιλάει στο τηλέφωνο, η συσκευή που χρησιμοποιούσε δεν ήταν ένα τυπικό smartphone από εκείνα που μπορεί να παγιδεύσει η NSA.
Με πληροφορίες από το Time.