Η απάντηση στην κρίση έρχεται προσεχώς στις κινηματογραφικές αίθουσες και λέγεται The Million Dollar Date. Το «date» δεν είναι εκ του πονηρού, ούτε αφορά πρόταση πολυεκατομμυριούχου για μια βραδιά με την πρώην κα Κούτσερ (αυτό είναι από άλλη ταινία και πριν χάσει μέρος του γοφού της από photoshop η Ντεμί).
Το «Ραντεβού με το Εκατομμύριο» (ελληνιστί) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη γυρίσματα, αλλά ο σχετικός ντόρος έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια και η αιτία είναι ο Γιάννης Σαχτούρας.
And who is Sachtouras, after all?
Είναι ο ήρωας της ταινίας. Ένας πενηντάρης (more or less), Έλληνας που ζει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Χιούστον του Τέξας με την σύζυγό του, την όμορφη Παναμέζα Μπλάνκα και την κόρη του Μαρίνα. Ως εδώ τίποτα δεν δικαιολογεί την δημιουργία βιογραφικής ταινίας. Μόνο που ο μελαχρινός ζωηρός κύριος με το ρολόι των 150.000 δολαρίων, το tailor made κουστούμι, το τζελαρισμένο μαλλί και τα διαμαντένια μανικετόκουμπα, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους παγκοσμίως δικτυωτές με προσωπική περιουσία που αγγίζει ή έχει ξεπεράσει (τι μέρα είναι σήμερα;) τα 5 εκατομμύρια δολάρια. Περιουσία που έγινε μόλις σε 5 χρόνια. Χρονιά και εκατομμύριο, δηλαδή.
Πριν λίγες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο John Sachtouras (να βοηθήσουμε και στο googling), μιλούσε σε περίπου 800 άτομα για την οικονομική του επιτυχία και για όσα έγιναν πριν φτάσει σ αυτήν. Και ακριβώς τα όσα συνέβησαν πριν πιάσει το πρώτο του εκατομμύριο, ήταν ο λόγος που ο παραγωγός της ταινίας τον πίεζε για καιρό να δεχτεί την πρότασή του.
Η επαφή έγινε σε μια παρουσίαση της επαγγελματικής ευκαιρίας της Organo Gold στην Καλιφόρνια, όπου ο Σαχτούρας είπε την ιστορία του, όπως κάνει πάντα σε κάθε του επαφή με υποψήφιους και νέους συνεργάτες του. Ο παραγωγός «είδε» ένα καλό σενάριο πίσω από την ζωή του και του είπε «θέλω να τα πούμε, έχω μια φανταστική ιδέα». Στις 6 το πρωί ! της επομένης, έγινε η πρόταση και η πρώτη αντίδραση του επιχειρηματία ήταν ένα τηλεφώνημα στους εν Αθήναις συνεργάτες για να γελάσουν όλοι μαζί με το «ανέκδοτο». Επί 3 μήνες όμως ο παραγωγός επέμενε και έστειλε προτάσεις σεναρίου και ηθοποιών. Κατόπιν συνεννόησης και με τον Χόλτον Μπαγκς -Νο2 της εταιρείας μέσω της οποίας ο Σαχτούρας έκανε το όνειρό του πραγματικότητα- δέχτηκε, τελικά να βγει η ζωή του στη φόρα.
Η ταινία έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με τις άλλες βιογραφικές ταινίες πλουσίων. Ο τρόπος πλουτισμού του πρωταγωνιστή είναι σύγχρονος και σε πλήρη ανάπτυξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε εμπνευστεί από την ιστορία του ήρωα. Κοινώς, όχι σε περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα… κλπ, κλπ.
Η επιταγή του εκατομμυρίου
Από τις 26 Μαϊου 1992 ως και σήμερα ο δαιμόνιος ταξιδιωτικός πράκτορας (το πρώτο του επάγγελμα στην Ελλάδα), κρατά διπλωμένη στην τσέπη του μια επιταγή. Είναι η επιταγή του 1 εκατομμυρίου δολαρίων που έγραψε ανήμερα των γενεθλίων του μετά από ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης με στόχο να μπορεί να την καλύψει σε τρία χρόνια. Αλλά δυστυχώς πέρασαν 18 χρόνια, ώσπου να τα καταφέρει στις 26/5/2010 με «όχημα» την τελευταία του επιχειρηματική απόπειρα στην Organo Gold. Ως εκείνη την ημέρα, κι επειδή ο Μπραχαμιώτης το είχε πει στους γνωστούς του, κάθε χρόνο στα γενέθλιά του φίλοι και «φίλοι» τον ειρωνεύονταν για την επιταγή. «Ακόμα, ρε Γιάννη, να πιάσεις το εκατομμύριο;».
Και να πει κανείς ότι δεν το είχε πλησιάσει… Παρά τις σπουδές στο μάρκετινγκ και τις πέντε ξένες γλώσσες, δύο φορές οι εταιρείες του έφτασαν από την μία ανάσα από το εκατομμύριο… στο απόλυτο μηδέν. Δύο φορές έφτασε στην πλήρη ανέχεια και την ανάγκη δανεικών από την μητέρα του που μένει ακόμη στην Αθήνα.
Έχασε τα πάντα, άλλαξε σπίτια, αυτοκίνητα, ρούχα, αλλά ποτέ την επιταγή του.
Βούτυρο για το Hollywood
Ένα τρομερό τροχαίο, πτωχεύσεις, ένας έρωτας, γνωριμίες, ταξίδια, φτώχεια, προδοσία, πλούτος, η ζωή ενός Έλληνα μετανάστη, κερδίζει και πάλι το ενδιαφέρον του Χόλυγουντ.
Οποιαδήποτε σύγκριση με τον πρώτο Έλληνα που έγινε ποτέ ταινία, τον Αριστοτέλη Ωνάση, καλό θα είναι να αποφεύγεται. Αλλά κι αυτός, ο… Σαχτούρας, έχει κάτι που τον κάνει μοναδικό και αυτό εξηγεί γιατί έφτασε να βγάζει 400.000 δολάρια τον μήνα.
Τον Σαχτούρα αποφασίστηκε να υποδυθεί ο Τιμ Σάιζμορ (έχει παίξει σε γνωστές ταινίες όπως «H διάσωση του στρατιώτη Ράϊαν», «Ένταση», «Black Hawk Down»), ενώ η αρχική σκέψη ήταν ο Άντι Γκαρσία (προσωπικά λυπούμαστε που δεν «έδεσε»). Για την πρώτη περίοδο της μετανάστευσής του από την Ελλάδα επελέγη να τον υποδυθεί ο Μέμος Μπεγνής. Εκκρεμούν, ωστόσο, συνεργασίες με ονόματα όπως του Ντε Νίρο. Τα γυρίσματα αρχίζουν το καλοκαίρι του 2014 και όσο και να θέλετε να googlάρετε για το τρέιλερ, το original υπάρχει μόνο στον σκληρό δίσκο του προσωπικού του υπολογιστή. Όπως και η σκηνή στην κρεβατοκάμαρα με την σύζυγό του, ακριβώς την στιγμή που έχει πτωχεύσει πλέον και της ανακοινώνει την νέα ιδέα του. Έχετε δει Παναμέζα να θυμώνει;
Η ταινία θα δείξει πολλά, και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως το δυσκολότερο είναι ότι αποκαλύπτει και αυτά που δεν θέλεις να ξέρει ο πολύς κόσμος για σένα. Μένει να δούμε, λοιπόν, αν θα παίζει τελικά ο Ντε Νίρο, αν ο Μπεγνής θα κερδίσει πόντους στο Χόλυγουντ και αν θα προλάβει η παραγωγή να ολοκληρώσει το μοντάζ τέλος του 2014 – ήδη έχει καθυστερήσει μιας και τα γυρίσματα αρχίζουν το καλοκαίρι.
Ο προϋπολογισμός της ταινίας είναι 2,1 εκατομμύρια δολάρια και εταιρεία παραγωγής η Panthers Films, η οποία και εμπιστεύθηκε το σενάριο στους Will O. (και την σκηνοθεσία) και Stefano D’Anna, David Rothley.
Σουβλάκια, ρε παιδιά!
Και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά -και ποιος ξέρει τι έχει βάλει στο μυαλό του ο κουστουμαρισμένος κύριος με το Rolex- κατά την διαμονή του στην Ελλάδα, έτρωγε κάθε μέρα στην μητέρα του, πήγαινε με ταξί παντού και φυσικά επισκέφθηκε τα τρία αγαπημένα του σουβλατζίδικα. Το Πτυχίο στην Θεσσαλονίκη, τον Μπαϊρακτάρη στο Μοναστηράκι και, βέβαια, την Κόρινθο. Διότι αν δεν φάει ένας πολυεκατομμυριούχος σουβλάκι στον Ισθμό… που θα το φάει; Στον Παναμά;
When I met John the Greek
Δύο φορές έχει τύχει να παρακολουθήσω τον Σαχτούρα να μιλάει σε σεμινάριο. Την πρώτη από μακριά και με μερική αμφισβήτηση για το πώς αυτός ο τύπος με το ακριβό… περιτύλιγμα, ξέρει τι εστί κρίση στην Ελλάδα. Την δεύτερη πλησίασα να δω πως κινείται. Από επαγγελματική διαστροφή… κάτι σαν παρατηρητής πτηνών στον Αμαζόνιο. Το συμπέρασμα βγήκε αμέσως. Δεν περνά κανείς από κοντά του χωρίς ο ίδιος να προλάβει πρώτος να «ακτινογραφήσει» προθέσεις. Εν ολίγοις απέχει κατά πολύ από το είδος των ετερόφωτων επιχειρηματιών από «τζάκι» που πολιτικοφέρνουν και στηρίζονται στο ανόητο, φθηνό, επαγγελματικό φλερτ με ό,τι άλλο «πετάει» δίπλα τους.
Προς το παρόν, σε κάθε του επαγγελματική παρουσίαση ο Γιάννης Σαχτούρας συστήνεται ως John the Greek και «απολογείται» για το πανάκριβο ρολόι που φορά εξηγώντας πως είναι δώρο της εταιρείας. Κάποτε χρειάστηκε να απολογηθεί και για το αξίας μόλις (!) 50.000 δολαρίων που είχε αγοράσει ο ίδιος. Τον ρώτησαν τότε, γιατί να κάνει τέτοια σπατάλη σε ένα ρολόι και απάντησε πως απλά είναι το 10% του μισθού του και πως είναι «το ποσοστό που δίνω δώρο στον εαυτό μου για την σκληρή δουλειά».
Το πήγε όμως και λίγο παρακάτω…
-«Κι εσύ ωραίο φοράς, πόσο έχει;»
-«4.000 δολάρια»
-«Καλά φίλε μου, πήγες κι έδωσες το 30% του μισθού σου σε ρολόι και λες εμένα σπάταλο;»
Ε;