Το πρωί της Κυριακής μια νέα, υγιής καμηλοπάρδαλη απολαμβάνει το αγαπημένο του γεύμα, ένα ψωμί σικάλεως, σε ένα ζωολογικό κήπο της Δανίας. Μερικές στιγμές αργότερα, ένας κτηνίατρος σηκώνει το όπλο και την πυροβολεί στο κεφάλι.
Ο θάνατος του Marius, μιας 18-μηνών καμηλοπάρδαλη που θεωρείται άχρηστη για αναπαραγωγή καθώς και εξαιτίας των πολύ κοινών γονιδίων που διέθετε, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών παγκοσμίως. Μάλιστα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανθρώπων που βρισκόταν εκεί (ανάμεσά τους και παιδιά), ακολούθησε ο τεμαχισμός της..
Ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης πραγματοποίησε την δολοφονία παρά την αντίδραση μιας ομάδας διαδηλωτών που βρέθηκε στις πύλες, ενώ τη διεθνή αίτηση για να αποτραπεί ο θάνατος υπέγραψαν πάνω από 27.000 άτομα. Μάλιστα, υπήρχαν προσφορές από διάφορους ζωολογικούς κήπους που ενδιαφερόταν να πάρουν την την καμηλοπάρδαλη, αλλά…
Η απόφαση του ζωολογικού κήπου για το δημόσιο τεμαχισμό του, αλλά και η αποκάλυψη πως το ζώο είχε πυροβοληθεί, αντί να του χορηγηθεί θανατηφόρος ένεση, (έτσι ώστε να μπορεί να γίνει τροφή για τα σαρκοφάγα), άνοιξε νέο κύκλο διαμαρτυριών που ζητούν το μποϊκοτάζ του συγκεκριμένου ζωολογικού κήπου ή ακόμη και το οριστικό του λουκέτο.
Ο Bengt Holst , επιστημονικός διευθυντής του ζωολογικού κήπου , δήλωσε ότι δεν είχε σκεφτεί ποτέ να ακυρώσει τη δολοφονία, παρά τις διαμαρτυρίες . «Είμαστε αμετακίνητοι διότι γνωρίζουμε πήραμε τη αυτήν την απόφαση σε μια πραγματική και σωστή βάση. Δεν θα αλλάζαμε ξαφνικά την απόφασή μας, λόγω κάποιων συναισθηματικών γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας.
Και συνεχίζει τονίζοντας πως, «είναι σημαντικό πως προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί το κάναμε και έτσι ελπίζω οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται να το καταλάβουν. Εάν είμαστε σοβαροί σχετικά με τις το πρόγραμμα εκτροφής, που συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή σε προγράμματα αναπαραγωγής, τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι σωστό. Και αυτό είναι σωστό», τονίζει με απόλυτη ψυχρότητα.
Μάλιστα, ο κύριος Holst αναφέρθηκε και σε παλαιότερα –ανάλογα- περιστατικά, με δημόσιους τεμαχισμούς ζώων όπως ζέβρες, φίδια και κατσίκες, τονίζοντας πως για πρώτη φορά τεμαχίστηκε καμηλοπάρδαλη.
«Οι άνθρωποι είναι γοητευμένοι με τους τεμαχισμούς. Και οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, θέλουν να ακούνε ιστορίες στις οποίες δεν έχουν γνωρίζουν. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό. Βοηθά να αυξήσει τη γνώση σχετικά με τα ζώα, αλλά και τη γνώση για τη ζωή και το θάνατο», αποκαλύπτει.
Και κάπως έτσι ξετυλίγεται ο πολιτισμός της Δανίας…
(Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει σκληρές εικόνες)