Και άμεσα κάνω λιανά την παραπάνω δήλωση. Οι μακαροναδίτσες είναι αγαπημένο φαγάκι. Βολικές, γρήγορη λύση και ειδικά στους καιρούς που ζούμε μεγάλο διατροφικό αποκούμπι στη βδομαδιάτικη σίτισή μας. Οικονομικές γαρ!
Γενικώς τα ζυμαρικά έχουν σαν υλικό απίστευτη ποικιλία ειδών και χρησιμοποιώντας διάφορες σάλτσες και άλλα συμπληρωματικά υλικά έχουμε αναρίθμητους τρόπους μαγειρέματος. Οπότε, και νόστιμα και γρήγορα και φθηνά, άρα, respect, λίγος σεβασμός απέναντί τους δεν βλάπτει.
Όταν πάρετε λοιπόν απόφαση να φτιάξετε μια μακαρονάδα πρέπει ορισμένα σημεία να τα προσέξετε, στο κάτω-κάτω της γραφής, για το δικό σας καλό φροντίζετε.
* Η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι αρκετά ευρύχωρη και το νερό μπόλικο. Γενικά μην στριμώχνουμε τα ζυμαρικά μας σε στενάχωρα σκεύη, η διαφορά του αποτελέσματος της χρήσης άνετου σκεύους είναι αισθητή.
* Το αλάτι το προσθέτουμε, 10 γρ. ανά λίτρο νερού, όταν αρχίσει ο βρασμός και δεν βάζουμε λάδι στο νερό, είναι μύθος ότι έτσι δεν θα σου κολλήσουν ή λασπώσουν. Το βασικότερο είναι να μην, για κανένα λόγο, διακόψουμε το βρασμό του νερού γιατί τότε σίγουρα θα λασπώσουν.
* Μέχρι να βράσει το νερό βράζουμε με σκεπασμένο το σκεύος, βράζει το νερό πολύ πιο γρήγορα. Όταν ρίξουμε τα ζυμαρικά ξεσκεπάζουμε γιατί αλλιώς θα φουσκώνουν και το νερό και θα χύνετε. Κατά την διάρκεια του βρασίματος, ειδικά στην αρχή, τα ανακατεύουμε με την πιρούνα 3-4 φορές για να μην κολλήσουν.
* Σουρώνοντας τα ζυμαρικά, εάν θα κάνουμε άμεση χρήση τους, δεν τα ξεπλένουμε και κρατάμε πάντα 1-2 κουτάλες από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά, θα μας χρειαστεί στο τελείωμα της παρασκευής μας αφού το άμυλο που έχει πάρει από το ζυμαρικό θα τα δέση καλλίτερα με την σάλτσα.
* Όταν σουρώσουμε τα ζυμαρικά, εάν θα προσθέσουμε άμεσα την σάλτσα, δεν χρειάζετε να τα περάσουμε με λάδι ή βούτυρο. Εάν θα τα χρησιμοποιήσουμε κρύα ή θα τα αποθηκεύσουμε θα πρέπει να τα περάσουμε υποχρεωτικά με λάδι, κατά προτίμηση σπορέλαιο, για να μην κολλήσουν.
* Το καλύτερο μακράν είναι τελειώνουμε τα ζυμαρικά μας μαζί με την σάλτσα ομογενοποιώντας τα στην κατσαρόλα ή σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ή γουόκ, προσθέτοντας λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει από το σούρωμα.
* Ανακατεύουμε με προσεκτικό τρόπο για να μην αρχίσουμε και λιώνουμε τα ζυμαρικά μας μέχρι η σάλτσα μας να μελώσει.
* Εάν ακολουθήσουμε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να τα βράσουμε λίγο λιγότερο από το πόσο τα θέλουμε τελικά να είναι βρασμένα. Διαφορετικά θα μας βγουν παραβρασμένα.
* Το κάθε είδος ζυμαρικού έχει το δικό του χρόνο βρασίματος. Καλό είναι να τηρούμε, σα μπούσουλα, το χρόνο βρασίματος που αναγράφετε στις συσκευασίες, αλλά τον τελικό χρόνο να τον καθορίζουμε εμείς δοκιμάζοντάς τα για να είναι το αποτέλεσμα ανάλογο του δικού μας γούστου.
* Εάν χρησιμοποιήσουμε μαϊντανό τον κόβουμε και τον ρίχνουμε από πάνω αφού σερβίρουμε τα πιάτα μας, για να κρατάει και το άρωμά του και τις βιταμίνες του. Το ίδιο και με το πιπέρι, το ρίχνουμε από πάνω φρεσκοτριμμένο.