Το 2004 είναι η χρονιά ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι απλά και μόνο γιατί η Ελλάδα μπαίνει στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης, όχι μόνο γιατί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές φαντάζουν πλέον ως ελκυστικοί στα club της Ευρώπης. Είναι που και οι Ελληνικοί σύλλογοι αποκτούν μια -κάποια- αξιοπιστία και πλέον οι σποραδικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών που παίζουν στη χώρα μας γίνονται… τακτικές.
Ο Ολυμπιακός έβαλε στα ταμεία του πάνω από 40 εκ. ευρώ την τελευταία 7ετία, από τη μεταγραφή του Νέρι Καστίγιο και μετά. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, δεν εκμεταλλεύτηκε την καλή φουρνιά παικτών που είχε (Καραγκούνης, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος), ενώ η ΑΕΚ έκανε κάποιες σημαντικές πωλήσεις με τελευταία αυτή του Παπασταθόπουλου. Ο ΠΑΟΚ την τελευταία τριετία έχει κάνει τρεις καλές συμφωνίες, με πιο σημαντική την πώληση του Βιεϊρίνια στη Βολφσπουργκ.
Θα… πιάσει ο Μήτρογλου στην Αγγλία;
Και τώρα ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμα μεγάλο deal, καθώς τα ρεπορτάζ θέλουν τον Κώστα Μήτρογλου να μετακομίζει στην Αγγλία και τη Φούλαμ για 15 εκ. ευρώ.
Το Provocateur.gr επικοινώνησε με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Goal Κώστα Κουκουλά για να τον ρωτήσει αν ο Έλληνας επιθετικός μπορεί να πετύχει στο αγγλικό πρωτάθλημα: «Η ερώτηση μόνο… ρητορική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς τα γήπεδα στην Bρετανία είναι ικανά να.. κατασπαράξουν οποιονδήποτε παίκτη. Ακόμα και καλύτερους από τον 26χρονο επιθετικό. Σίγουρα το ταλέντο του ξεχειλίζει. Και η “τρέλα” του επίσης. Ποδοσφαιρική και όχι μόνο. Κάποιες στιγμές τον βοήθησε να κάνει τα πιο απίθανα πράγματα, κάποιες άλλες τον έριξε στα τάρταρα και τον έστειλε δανεικό σε Πανιώνιο και Ατρόμητο.
Ο “πιστολέρο” έχει στόφα μεγάλου παίκτη. Ομως η Αγγλία (αν και δεν είναι Βαλκάνια) επίσης δεν είναι παίξε-γέλασε. Μπορεί η πίεση από την κερκίδα να είναι άγνωστο φαινόμενο -πόσο μάλιστα σε μια ομάδα σαν την Φούλαμ- αλλά υπάρχουν τα συνεχή παιχνίδια και βέβαια τα ταμπλόιντ που σε παρακολουθούν σε κάθε βήμα.
Η ιστορία διδάσκει ότι οι οι περισσότεροι από τους Ελληνες παίκτες που τόλμησαν και έκαναν τον μεγάλο βήμα πέτυχαν. Δώνης, Νταμπίζας, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος, Κυργιάκος. Ακόμα και ο Καραγκούνης τα κατάφερε σε ηλικία μάλιστα που τα πνευμόνια μπορούν να σε προδώσουν. Ο Μήτρογλου έχει από τη φύση του πολλά στοιχεία που μπορούν να τον κρατήσουν όρθιο στο αγγλικό πρωτάθλημα. Είναι και τεχνίτης και δυνατός, παίξει με την μπάλα στα πόδια, έχει και κεφαλιά. Υστερεί στην ταχύτητα, όμως στο χέρι του είναι να δουλέψει. Σοβαρά, όπως τον 1,5 τελευταίο χρόνο στον Ολυμπιακό. “Αγκάθι” ο τραυματισμός του στο παιχνίδι με την Παρί ΣΖ στο Παρίσι. Ακόμα και στο ελληνικό πρωτάθλημα που παίζεται σε… ριπλέι σε σχέση με τους Αγγλους φάνηκε ότι το πρόβλημα στο γόνατο τον φρέναρε. Αν μπορέσει να το διαχειριστεί και να μην τον πάρει από κάτω, τώρα στην αρχή, θα τα καταφέρει».
Και μέχρι να μάθουμε τι θα γίνει με την υπόθεση Μήτρογλου, ας δούμε τις μεταγραφές που έγραψαν τη δική τους ιστορία – και έφεραν πολλά λεφτά στα ταμεία των ελληνικών ομάδων.
Νέρι Καστίγιο
Ίσως η μεταγραφή που δύσκολα θα σπάσει για τα Ελληνικά δεδομένα, αν και ποτέ δεν ξέρεις με όλα αυτά που ακούγονται για τη μετακίνηση του Κώστα Μήτρογλου στη Φούλαμ. Ήταν το 2007 και ο Μεξικανός επιθετικός του Ολυμπιακού είχε δείξει το ταλέντο του, αλλά και τον προβληματικό του χαρακτήρα. Στα επτά χρόνια που βρισκόταν στο λιμάνι είχε σκοράρει 30 φορές, αλλά εκεί που έκανε τη διαφορά ήταν με τις εμφανίσεις του στο Κόπα Αμέρικα εκείνο το καλοκαίρι. Τότε τον ξεχώρισαν οι υπεύθυνοι της Σαχτάρ, που δεν δίστασαν να δώσουν στον Ολυμπιακό 15,7 εκ. ευρώ. Φυσικά ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν είπε το «όχι», έστω κι αν ο παίκτης δεν τρελαινόταν με την προοπτική να παίξει στην Ουκρανία. Ο Καστίγιο πήρε τον δρόμο για το Ντόνετσκ, τα λεφτά μπήκαν στο ταμείο των Ερυθρολεύκων και ήταν όλοι χαρούμενοι.
Ή για την ακρίβεια όχι όλοι. Ο Καστίγιο δεν προσαρμόστηκε, στους έξι μήνες πήγε δανεικός στη Μάντσεστερ Σίτι, επέστρεψε στη Σαχτάρ, μέχρι και Αμερική πήγε. Ακόμα και σήμερα λέει σε συνεντεύξεις του ότι τον έστειλαν με το ζόρι στην Ουκρανία.
Γιούρκας Σεϊταρίδης
Ήταν το καλοκαίρι του 2004, η Εθνική είχε θριαμβεύσει στα γήπεδα της Πορτογαλίας κατακτώντας το Euro και ξαφνικά οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ήταν περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη. Αλλά την καλύτερη μεταγραφή την έκανε ο Γιούργκας Σεϊταρίδης.
Ο δεξιός μπακ που είχε πάει το 2001 από τον ΠΑΣ Γιάννενα στον Παναθηναϊκό μόλις για 180.000 είχε εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του. Και μετά από 3 χρόνια στα Πράσινα, μεταγράφεται στην τότε Πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο για 3,1 εκατομμύρια.
Βέβαια αυτή δεν ήταν η μόνη καλή μεταγραφή για τον Γιούρκα, καθώς ένα χρόνο αργότερα η Ντιναμό Μόσχας τον παίρνει στη Ρωσία πληρώνοντας 10.5 εκ. ευρώ! Και το 2006 κάνει το… χατ0-τρικ πηγαίνοντας στην Ατλέτικο Μαδρίτης για 6.3 εκ.
Βασίλης Τσιάρτας
Την μεγάλη αρχή βέβαια την είχε κάνει ο Βασίλης Τσιάρτας το 1996. Ο τότε αρχηγός της ΑΕΚ, έχοντας κάνει μαγικά στο πρωτάθλημα, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και να δείξει την αξία του στην Ισπανία. Φοράει τα ερυθρόλευκα της Σεβίλλης για 500 εκ. δραχμές και μένει εκεί για 4 χρόνια.
Μια μεταγραφή που ξεσήκωσε τους οπαδούς της ΑΕΚ κατά της διοίκησης, αλλά ο ίδιος ο παίκτης ήταν που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
«Είναι γεγονός ότι η μεταγραφή μου στην ισπανική ομάδα έγινε περισσότερο από δική μου θέληση. Ευχαριστώ την ΑΕΚ που δεν έγινε εμπόδιο για να πάω στο εξωτερικό».
Γρηγόρης Γεωργάτος
Σε μια εποχή που ο κανόνας ήθελε τους Έλληνες παίκτης να παίζουν σε εγχώριες ομάδες, ο Γρηγόρης Γεωργάτος ήταν αυτός που έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Στα 3 χρόνια που ήταν στον Ολυμπιακό είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει ως αριστερό μπακ τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ και το 1999 η Ίντερ δεν δίστασε να βγάλει από τα ταμεία της 7 εκ. ευρώ προκειμένου να τον φέρει στο Μιλάνο.
Το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό (μέχρι και τα καλά λόγια από τον Κριστιάν Βιέρι άκουσε), αλλά φάνηκε ότι δυσκολευόταν να προσαρμοστεί. Επέστεψε δανεικός στο λιμάνι, μετά πήγε πάλι στην Ίντερ, ώσπου το 2002 εγκατέλειψε μια και καλή το Ιταλικό όνειρο και φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ.
Άγγελος Χαριστέας
Για εμάς θα είναι πάντα ο άνθρωπος που μας χάρισε το Euro 2004 στην Πορτογαλία. Ωστόσο το ευρωπαϊκό όνειρο του Άγγελου Χαριστέα είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, όταν πήρε μεταγραφή από τον Άρη στη Βέρντερ Βρέμης. Ο ψηλός επιθετικός το 2002 συμφωνεί σε όλα με τον Γερμανικό σύλλογο και έναντι 3 εκ. ευρώ πάει στη Βρέμη – και στα επόμενα χρόνια θα φορέσει τη φανέλα αρκετών μεγάλων συλλόγων όπως του Άγιαξ.
Ωστόσο η τότε μετακίνησή του απασχόλησε περισσότερο τα δικαστήρια παρά τις… εφημερίδες. Η ΠΑΕ Άρης κατηγόρησε τον τότε πρόεδρο της ομάδας Ιωάννη Ζαχουδάνη για υπεξαίρεση χρημάτων από τη μεταγραφή – μια υπόθεση που απασχολεί τις δύο πλευρές μέχρι σήμερα.
Σωκράτης Παπασταθόπουλος
Δυόμιση χρόνια φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να γίνει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και του προέδρου Ντέμη Νικολαϊδη. Στα 18 του ήταν από τους βασικούς της αμυντικής γραμμής των Κιτρινόμαυρων και σύντομα τράβηξε πάνω του το ενδιαφέρον Ευρωπαϊκών ομάδων. Κερδισμένη αναδείχθηκε η Τζένοα, η οποία πλήρωσε 4 εκ. ευρώ για να τον εντάξει στο ρόστερ της. Και από εκείνη τη μεταγραφή, το καλοκαίρι ο Παπασταθόπουλο έγινε μέλος της Μπορούσια Ντόρτμουντ έναντι 10 εκ. ευρώ.
Γιάγια Τουρέ
Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά άνηκε σε γνωστή ποδοσφαιρική οικογένεια (ο αδερφός του Κολό ήταν από τα μεγάλα αστέρια της Άρσεναλ) το 2005 ο Ολυμπιακός θα δαπανήσει πάνω από 1 εκ. για να τον φέρει στο λιμάνι. Και μπορεί στις αρχές να ακούστηκαν αρκετές γκρίνιες για αυτή την επιλογή, ωστόσο ο Γιάγια Τουρέ θα τους διαψεύσει νωρίς. Ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο γήπεδο και σύντομα θα μπει στο στόχαστρο των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.
Μετά από ένα χρόνο η Μονακό θα δώσει περίπου 4 εκ. για να τον πάρει στο πριγκιπάτο και το 2007 η Μπαρτσελόνα θα βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη για να τον αποκτήσει (12 εκ.).
Βέβαια ο Τουρέ το μεγάλο μπαμ το έκανε το 2010, όταν άφησε τη Βαρκελώνη για τη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 30 εκ. ευρώ.
Κέβιν Μιραλάς
Ήταν ήδη ανερχόμενη αστέρι του Βελγικού ποδοσφαίρου και είχε δείξει την αξία του στο γαλλικό πρωτάθλημα. Και για αυτό ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξοδέψει περίπου 2.5 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Ωστόσο Κέβιν Μιραλάς, στα δύο χρόνια που έκατσε στο λιμάνι, έκανε τα πάντα για να κάνει… απόσβεση. Και τα κατάφερε με το παραπάνω – 52 συμμετοχές, 34 τέρματα. Και το 2012 η Έβερτον έδωσε 7.7 εκ. για να τον πάρει στο Λίβερπουλ.
Γιάννης Φετφατζίδης
Για κάποιους ήταν ο «Μέσι των φτωχών», για κάποιους άλλους ένας παίκτης που δεν έδινε τη μπάλα από το δεξί στο αριστερό του πόδι! Κανείς όμως δεν αμφισβητούσε το ταλέντο του. Στα 19 του χρόνια μπήκε στην ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού και μπορεί ποτέ να μην καθιερώθηκε στην βασική ενδεκάδα, ωστόσο ουκ ολίγες φορές έδειξε το ταλέντο του. Και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τη Τζένοα, που το καλοκαίρι του 2013 έδωσε 4 εκ. ευρώ για να μετακομίσει στην Ιταλία.
Και μέχρι στιγμής τους έχει δικαιώσει για την επιλογή τους, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ακούσει τα κολακευτικά σχόλια του ιταλικού Τύπου.
Κώστας Κατσουράνης
Άλλο ένα αγαπημένο παιδί του προέδρου Ντέμη Νικολαϊδη. Ήρθε στην ΑΕΚ το 2002 από την Παναχαϊκή και αμέσως έγινε μέλος του βασικού κορμού της Ένωσης. Έμεινε στη Φιλαδέλφεια 4 χρόνια, απέρριψε μια πρόταση της Βέρνερ Βρέμης το 2005, αλλά ένα χρόνο αργότερα πήρε μεταγραφή στην Μπενφίκα του Φερνάντο Σάντος για 3.8 εκ.
Ζλάτκο Ζάχοβιτς
Σίγουρα δεν ανήκει στην κατηγορία των πετυχημένων μεταγραφών του Ολυμπιακού. Αλλά τουλάχιστον οι Ερυθρόλευκοι δεν μπήκαν πάρα πολύ μέσα. Ήταν το καλοκαίρι του 1999 και ο Σωκράτης Κόκαλης κάνει το μεγάλο «μπαμ» φέρνοντας στο λιμάνι τους Τζιοβάνι και Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Κι αν ο πρώτος έπιασε, ο Σλοβένος έβγαλε τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του. Τσακώθηκε πρώτα με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στη συνέχεια με τον Αλμπέρτο Μπικόν, μπήκε στο ψυγείο και τελικά τον έσωσε το Euro 2000 σε Βέλγιο-Ολλανδία. Ο Ζάχοβιτς πετυχαίνει 3 γκολ σε ισάριθμα ματς με την εθνική Σλοβενίας, η Βαλένθια εντυπωσιάζεται και δίνει στους Πειραιώτες 8 εκ. για να τον αποκτήσει. Δηλαδή 5 λιγότερα από όσα είχε πληρώσει ο Ολυμπιακός στην Πόρτα. Από να του μείνει για τα δύο επόμενα χρόνια, πάλι καλά λες.
Αντελίνο Βιεϊρίνια
Τι κι αν έμεινε στη Τούμπα μόλις για 3 χρόνια; Αν ρωτήσεις τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ποιον παίκτη θέλουν πίσω, θα σου πουν τον Αντελίνο Βιεϊρινια. Ο πορτογάλος μέσος ήρθε στη Θεσσαλονίκη αρχικά ως δανεικός το 2008, τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ ένα χρόνο αργότερα από την Πόρτο για 300.000 ευρώ και στις επόμενες δύο σεζόν που φόρεσε τα ασπρόμαυρα έβγαλε μάτια.
Και το 2011 ήρθε η Βόλφσμπουργκ με μια πρόταση που την δέχθηκε τόσο η ομάδα όσο και ο παίκτης: 4 εκ. ευρώ για να παίζει στους πρώην πρωταθλητές Γερμανίας.
Μάλιστα ο Βιεϊρίνια δήλωσε ότι «χαίρουμε που τουλάχιστον ο ΠΑΟΚ βγάζει λεφτά από τη μεταγραφή».
Άλμπερτ Ριέρα
Πάντως αν ψάχνουμε για τρελή μεταγραφή, αυτή ίσως είναι η καλύτερη. Ο Ριέρα είχε στο βιογραφικό του ομάδες όπως Μαγιόρκα, Λίβερπουλ, Μπορντό, αλλά στην Ελλάδα έμοιαζε περισσότερο να ήρθε για διακοπές, παρά τα 4.5 εκ. που έδωσε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2010. Η απογοήτευση στο λιμάνι ήταν μεγάλη, αλλά τα… κάστανα από τη φωτιά έβγαλε η Γαλατασαράι, που το ’11 έδωσε στους Ερυθρόλευκους 3 εκ. και τους έβγαλε από τα δύσκολα.
Βλαντιμίρ Βάις
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήρθε στον Ολυμπιακό ως ένας σταρ. Σε αυτούς τους 6 μήνες που φόρεσε τα Ερυθρόλευκα δεν το έδειξε, αλλά πλέον συνεχίζει να πληρώνεται ως σταρ. Και οι Πειραιώτες πρόσθεσαν στη συλλογή τους μια ακόμα πετυχημένη μεταγραφή. Άλλωστε ο Βλάντιμιρ Βάις είχε έρθει στον Ολυμπιακό ως ελεύθερος, με τους πρωταθλητές τώρα να παίρνουν από την Λακβίγια του Κατάρ περίπου 4 εκ. Δεν το λες και άσχημα.