Η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος της τελευταίας δεκαετίας, άλλαξε κατά πολύ και τις ένοπλες δυνάμεις των -μεγαλύτερων κυρίως- των χωρών του πλανήτη: Στρατοί μικρότεροι, καλύτερα εξοπλισμένοι, ποιο ευέλικτοι. Κυρίως όμως η διαφορά εντοπίζεται στον αέρα· οι στόλοι σιγά – σιγά στελεχώνονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν θανατηφόρα χτυπήματα -θεωρητικά μεγάλης ακρίβειας.
Και αυτήν ακριβώς την δυνατότητα που προσφέρουν τα περιβόητα drones, έχει εκμεταλλευτεί περισσότερο από τον καθένα ο αμερικανικός στρατός, ειδικά κατά την περίοδο διακυβέρνησης Barack Obama. Ενδεικτικά, έως και το 2030, περισσότερα από 30.000 τέτοιου τύπου αεροσκάφη θα υπερίπτανται πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, δίχως να συνυπολογιστούν οι αποστολές σε χώρες του εξωτερικού.
Στην πορεία αποδείχθηκε βέβαια πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν ήταν τόσο ακριβή όσο υπόσχονται οι κατασκευαστές τους, για την ακρίβεια ευθύνονται για πολλούς θανάτους αμάχων σε περιοχές όπως η Υεμένη, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, σε αποστολές κατά -δήθεν- στόχων της Αλ Κάιντα.
Χώρια το γεγονός ότι γεννήθηκε ένα προβληματάκι: Αυτό είχε να κάνει με την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των εν λόγω χωρών οι οποίες παρεμπιπτόντως θεωρούνται σύμμαχοι της Ουάσινγκτον. Ναι μεν ο χειριστής βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που θα είχε ένα χτύπημα με συμβατικό αεροσκάφος, πράξη που για πολλούς θεωρείται… αιτία πολέμου!
Πώς να γλιτώσετε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
Έχοντας ενδεχομένως στην άκρη του μυαλού του τον ντόρο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες γύρω από αυτό το ζήτημα, ο Ολλανδός καλλιτέχνης ονόματι Ruben Pater δημοσίευσε έναν πληρέστατο οδηγό επιβίωσης από… επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ο οποίος μάλιστα διατίθεται σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, ανάμεσά τους τα ιταλικά, τα γερμανικά, τα αραβικά, τα παστού (γλώσσα που μιλούν στο Αφγανιστάν), αλλά και τα ελληνικά!
«Οι πρόγονοί μας εντόπιζαν τα φυσικά αρπακτικά από μεγάλη απόσταση από τις σιλουέτες τους. Άραγε σήμερα επαγρυπνούμε για τα αρπακτικά με τον ίδιο τρόπο;», γράφει ο οδηγός και παραθέτει τις σιλουέτες μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, καθώς και την Κίνα, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.
Παράλληλα, παραθέτει τρόπους καμουφλάζ, αλλά και… κρυψώνες για την αποφυγή δυσάρεστων επισκέψεων από ψηλά. Ανάμεσα στις συμβουλές, είναι και οι εξής: Κρυφτείτε πίσω από μεγάλα δέντρα, τα οποία αποτελούν ιδανική κάλυψη από τα αεροσκάφη, τοποθετείστε τμήματα γυαλιού στην οροφή αυτοκινήτου ή κτιρίου.
Και όχι μόνο αυτό… στον οδηγό του, ο Pater έχει περιλάβει μέχρι και τεχνικές… χακαρίσματος ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αφού όπως λέει, από τη στιγμή που οι επικοινωνίες ενός drone με τη βάση δεν είναι ασφαλείς, υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον να παρέμβει στα συστήματά του και να αναλάβει αυτός τον χειρισμό του!
Συμβολισμοί
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο εν λόγω οδηγός έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον στην πράξει ή έχει φέρει απτά αποτελέσματα. «Φυσικά η ιδέα πως μπορείς να κρυφτείς από drones, εάν σου επιτεθούν είναι παράλογη ιδέα», αναγνωρίζει ο δημιουργός του μιλώντας στην ιστοσελίδα verge, παρότι όπως λέει η «ραχοκοκαλιά του κειμένου περιγράφει απλές κινήσεις αποφυγής, αλλά και τεχνικές παρεμβολής ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους».
Όπως ισχυρίζεται ο Pater, οι περισσότερες συμβουλές έχουν συμβολικό κυρίως νόημα, καθώς θέλει να υπενθυμίσει στους αναγνώστες του ότι «ως ένα βαθμό τα drones δεν είναι παρά εξελιγμένοι – αλλά “εύθραυστοι καθρέφτες”».
Τα λόγια του δημιουργού του οδηγού έρχονται να… επιβεβαιώσουν και ορισμένα ατυχήματα που συνέβησαν το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, όπου ενεπλάκησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στις 12, όλα τα drones καθηλώθηκαν στο έδαφος έπειτα από συντριβή ενός εξ’ αυτών στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Πέντε ημέρες αργότερα, ένα αεροσκάφος συνετρίβη σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες.
Και μπορεί ο συγκεκριμένος οδηγός να κάνει «θραύση» στο ίντερνετ, ωστόσο παρά τη χιουμοριστική προσέγγιση επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα σοβαρό ζήτημα: Παρότι οι χειριστές των drones είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, κατά μία έννοια έχουν βαμμένα τα χέρια τους με αίμα, όπως επίσης και αυτοί που βρίσκονται πίσω από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ιδέας.